Biotin Nedir? Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?
“B7 vitamini” ya da “H vitamini” olarak da isimlendirilen biotin, doğal ürünlerde bulunan ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan bir vitamin türüdür. Hem güzellik hem de genel sağlık açısından son derece önemli olan biotin, vücudun pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesine katkıda bulunur. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makro besinlerin normal metabolizmasına da yarar sağladığı düşünülen biotin, pek çok doğal gıdadan alınabilir.
Eğer siz de “biotin nedir” ve “biotin hangi besinlerde bulunur” sorularına yanıt arıyorsanız, size özel olarak hazırlanan bu rehberi inceleyebilir, biotinin olumlu etkilerinden bilinçli bir şekilde faydalanmanın yollarını kolayca öğrenebilirsiniz.
Biotin Nedir?
İnsan sağlığı için son derece önemli kabul edilen B vitamini grubuna ait olan biotin, pek çok doğal gıdadan alınabilen ve vücudun çok sayıda normal fonksiyonunu destekleyen bir vitamindir. Suda çözünebilen biotin, vücutta depolanmaması ve fazla alınması durumunda idrar yoluyla sistemden dışarı atılabilmesiyle de öne çıkar. Biotin üzerine yapılan çalışmaların önemli bir bölümü, B7 vitamininin normal enerji oluşumuna, normal saç tellerinin ve cildin korunmasına katkıda bulunduğunu öne sürer. Biotinin hamilelik sürecindeki kadınlar için de önemli bir vitamin olduğu kabul edilir.
Biotin, sağlıklı normal tırnakların korunmasını isteyen kişiler tarafından da sıklıkla kullanılır. Biotin aynı zamanda insan vücudunda besinlerin enerjiye dönüşmesinde vücudun normal fonksiyonlarına yardımcı olur. Vücutta aktif şekilde görev alan 5 farklı enzimi destekleyen biotinin bu sayede her türdeki gıdanın normal metabolizmasına yardımcı olduğu düşünülür.
Biotin eksikliği yaşayan kişilerde kolay saç kırılması, tırnak kırılması, cilt kuruluğu, hâlsizlik gibi problemler gözlemlenebilir. Bu tarz sorunların biotin eksikliğinden kaynaklandığı teşhisinin ise uzman bir hekim tarafından konulması gerekir.
Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?
Biotin, doğadaki pek çok besinde bulunabilen bir vitamin türüdür. Pek çok B vitamini türü gibi biotinin de en çok rastlandığı gıda seçenekleri, yeşil yapraklı sebzelerdir. Ispanak, semizotu, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda biotin bulunur. Aynı zamanda brokoli, karnabahar, tatlı patates, mantar, avokado ve muz gibi sebze ve meyveler de biotin açısından son derece zengindir.
B7 vitamini, yemişlerde de bolca bulunur. Badem, fındık, kabuklu fıstık, yer fıstığı, pikan cevizi gibi yemişler, son derece yoğun oranda biotin içerir. Doğal yolla biotin almak isteyen kişiler, aynı zamanda tahıl ve baklagiller de tüketebilir. Tam tahıllar, biotin deposu olarak kabul edilir ve düzenli olarak tahıl tüketimi, biotin ihtiyacınızın büyük kısmını karşılamaya yardımcı olabilir. Soya fasulyesi, bakla, barbunya, kuru fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut gibi yiyecekler de biotin takviyesi yapmak isteyen kişiler için hekimleri tarafından aksi belirtilmediği sürece tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer alır.
Yemiş yağları ve organ etleri de biotin açısından zengin gıda türleri arasında yer alır. Özellikle karaciğer ve böbrek gibi sakatat türleri, yoğun şekilde biotin içerir ve biotin eksikliği teşhis edilmiş kişilerin bu tarz organ etlerini tüketmesi tavsiye edilir. Kırmızı ve beyaz et türleri de biotin almak isteyen kişilerin tüketimi için uygundur. Pek çok balık türünde ve yumurtada da ciddi miktarda biotine rastlanır. Biotin; sebze, meyve, et, tahıl gibi farklı gıda gruplarının tümünde bulunması sayesinde kolayca ulaşılabilen bir vitamin olarak kabul edilir. Bu gıdalardan yeterli miktarda biotin alabilmeniz için ise tükettiğiniz ürünlerin tamamen doğal yollarla üretilmiş, herhangi bir işlemden geçmemiş ve genetik müdahaleye uğramamış besinler olmasına özen göstermeniz önerilir.
Biotin Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Biotin, pek çok gıdadan doğal şekilde alınabilir ve bu yüzden de biotin içeren gıda takviyelerini kullanacak kişilerin aldıkları biotin yoğunluğuna dikkat etmesi önerilir. Dört yaş ve üzerindeki sağlıklı bireylerde biotin içi günlük olarak tüketilmesi önerilen beslenme referans değeri 50 mikrogram olarak belirlenmiştir.
Biotin tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, biotin alımını ön plana çıkarıp diğer vitaminleri ihmal etmemektir. Biotin, faydalı bir vitamin olmasına rağmen vücudun tüm ihtiyaçlarını tek başına karşılamaz, bu sebeple de beslenme programının merkezine biotin ihtiyacını koyup diğer vitaminleri ihmal etmek, çeşitli sağlık problemlerinin meydana gelmesine yol açabilir. Ağırlıklı olarak diğer B vitaminleriyle birlikte alınan biotinin güvenilir kaynaklardan edinilmesi de büyük önem taşır. Besin değerlerini yitirmiş gıdalar tüketmeniz, yeterli seviyede beslenmenize rağmen vücudunuza biotin takviyesi yapamamanıza yol açabilir.
Biotin tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da çiğ yumurtadan kaçınmaktır. Bir adet pişmiş 50 gramlık yumurtanın içerisinde yaklaşık olarak 10 mikrogram biotin vitamini bulunur. Yumurta, pişmiş hâliyle biotin deposu olmasına rağmen çiğ olarak tüketilmesi hâlinde biotinin etkisini azaltır. Pişmemiş yumurta beyazında avidin isimli bir protein bulunur ve bu protein, biotinin etki göstermesinin önüne geçebilir. Bu sebeple yumurta tüketerek biotinin olumlu etkilerinden yararlanmak isteyen kişilerin çiğ yumurtadan kaçınması tavsiye edilir.
Biotin vücudun birçok normal fonksiyonunun desteklenmesini sağlayan bir vitamindir. Suda çözünebilir B grubu vitaminler arasında yer alan biotin, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı ve takviye gıda ürünleri vasıtası ile vücuda alınabilir. Eğer siz de güvenilir ve etkili bir biotin takviyesi arıyorsanız, İngiltere’nin 1 numaralı güzellik vitamini Perfectil’i deneyabilirsiniz.
Referanslar:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/
https://www.webmd.com/connect-to-care/hair-loss/does-biotin-really-prevent-hair-loss