Vitabiotics

Bebek Emzirmek Neden Önemlidir?

Bebek emzirmek, anne sütü bebeği enfeksiyonlara ve ilerleyen yaşlarda karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına karşı koruyan bir besin olduğu için önemlidir. Uzmanlar protein, yağ, vitamin ve karbonhidratların mükemmel bir kombinasyonuna sahip anne sütünü özellikle bebeğin ilk 6 ayı için önerir. (1) 

Araştırmalar emzirmenin alt solunum yolu enfeksiyonları, şiddetli ishal, kulak enfeksiyonları ve obezite oranının azalmasıyla bağlantılı olduğunu gösterir. Koruyucu etkilerinin yanı sıra bebek emzirmek ani bebek ölümü sendromu riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilidir. (2) 

7

Bebeğinizi emziriyor musunuz?

Anne Sütünde Bulunan Besinler Nelerdir?

Anne sütü, bir çocuğun beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek tüm içeriğe sahiptir. Sadece tam bir beslenme ve hidrasyon kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda anneden bebeğe süt yoluyla geçen antikorlarla hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.

Anne sütünün bileşimi, enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan, bağışıklığı geliştiren, organ gelişimine ve sağlıklı mikrobiyal kolonizasyona katkıda bulunan yüzlerce biyoaktif molekül içerir. (3)  Anne sütü aşağıda yer alan makro besinler ve biyoaktif bileşenler olmak üzere birtakım formüllere sahiptir. (4)

Makrobesin Bileşimi

Su, karbonhidrat, lipid ve proteinden oluşan anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gereken tüm bileşenleri içerir. 

Su

Anne sütü içerisinde bulunan su miktarı tüm sütün yaklaşık %90’ını oluşturur. (5) Su, hidrasyon seviyesini düzenler, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur, eklem yağlarını destekler ve organları korur. Anne sütü, tek başına bebeklerin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu tüm suyu sağlar. 

Karbonhidratlar

Beynin öncelikli tercih ettiği enerji kaynağı olan karbonhidratlar anne sütünde laktoz adını alır. Anne sütünde bulunan laktoz oranı inek sütünde bulunan miktardan daha yüksektir. (6) Anne sütünde bulunan diğer karbonhidratlar bebeğin bağırsaklarında bulunan sağlıklı bakterileri destekler. (7)

Lipitler (Yağlar)

Lipitler, anne sütünün %4’ünü oluştursa da bebeğin yağlardan alması gereken kalori miktarının yarısından fazlasını sunar. Yağlar önemli bir enerji, kolestrol ve DHA gibi esansiyel yağ asidi kaynağıdır. Bebekte bulunan beyin fonksiyonlarını desteklerken sinir sistemi ve görme gelişimi üzerinde de etkiye sahiptir. (8) Lipid aynı zamanda kalori oranı sayesinde bebeğin ideal kiloya ulaşmasında etkili olur. 

Proteinler 

Proteinler kas dokusunu oluşturur, güçlendirir ve onarır. Ayrıca hormonlar, enzimler ve antikorların oluşumu için gereklidir. Anne sütünde bulunan protein bebeğin kolay sindirebileceği bir yapıdadır. Özellikle laktoferrin, anne sütündeki demiri bebeğin vücudunda dolaşıma katılan bir protein şeklidir. (9)

Biyoaktif Bileşenler

Biyolojik süreçleri veya substratları etkileyen, dolayısıyla vücut işlevleri ve genel sağlık üzerinde etkisi olan unsurlar biyoaktif bileşenler olarak tanımlanır. (10) Anne sütündeki biyoaktif bileşenler çeşitli kaynaklardan gelir. Bazıları meme epitelleri tarafından bazıları ise süt içerisinde taşınan hücreler tarafından üretilir. (11) 

İmmunoglobulinler (Antikorlar)

Bir tür antikor olan immunoglobulinler, vücudun hastalıklara karşı ürettiği savunma mekanizmasında görev alır. Anne sütündeki birincil antikor, immunoglobulin A’dır (IgA). IgA bebeğin akciğerlerini ve bağırsaklarını kaplayarak mikropların vücuda ve kan dolaşımına görmesini önler. (12) 

Hormonlar

Hormonlar vücutta büyüme, gelişme, metabolik faaliyet, stres ve ağrı tepkileri, kan basıncı gibi birçok olayı düzenleme yetkisine sahiptir. Süt üretiminde yer alan hormonlar arasında prolaktin, tiroid hormonları ve büyüme faktörleri bulunur. Leptin gibi hormonların bebeğe etkileri konusunda araştırmalar devam etmektedir. (13)

Enzimler

Anne sütünde bazı temel enzimler bulunur. Bazıları yağları ve proteinleri parçalayarak sindirime yardımcı olurken diğerleri bağışıklık desteği sağlar. (14) Anne sütündeki enzimlerin çoğu hala araştırması devam eden birçok farklı işlevlere sahiptir. 

Mikrobesinler

Vitamin ve minerallerden oluşan ve mikrobesin olarak adlandırılan yapılar anne sütünün diğer ana bileşenini oluşturur. Bu yapılar bebek için hayati öneme sahiptir.

3
emzirmede takviye kullanımı

Emzirme döneminde besin takviyesi kullanıyor musunuz?

Vitaminler

Vitaminler sağlıklı kemikleri, cildi ve gözleri destekler. İskorbüt, raşitizm gibi yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişen hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Anne sütü bebeğin büyürken sağlığını desteklemek için gereken tüm vitaminleri içerir. Bebek emzirmek için alınması gereken vitamin ve gıda takviyelerini öğrenmek için öncelikli olarak doktora danışılması önemlidir. 

Mineraller

Vitaminler gibi anne sütü de bebeğin vücudunu sağlıklı ve güçlü büyümesi için ihtiyaç duyduğu minerallerle doludur. Kalsiyum, demir, sodyum, çinko, magnezyum anne sütünde bulunan önemli minerallerden bazılarıdır. Güçlü kemikler, kırmızı kan hücreleri üretmek, kas ve sinir fonksiyonlarını desteklemek mineraller sayesinde mümkündür. (15)

Bebek Emzirmek Neden Önemlidir?

Emzirmek bebek için gıdadan fazlasını ifade eder. Emzirme sırasında bebeğinizi yakın tuttuğunuzda bebek bu bağı hissedebilir, koklayabilir ve görebilir. Anne ve bebek arasında kurulan bu bağ bağışıklığın güçlenmesi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Anne sütü bebeğin zamanla değişen ihtiyaçlarına göre değişim gösterir. Emzirilen bebeklerde emzirilmeyenlere göre bağışıklık daha kuvvetlidir. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde ise aşağıda yer alan riskler daha yüksektir (16):

  • Mesane veya böbrek enfeksiyonu
  • Mide ve bağırsak hastalıkları
  • Göğüs enfeksiyonları
  • Kulak rahatsızlıkları
  • Alerjiler
  • Beşik ölümü sendromu
  • Obezite, diyabet ve kalp hastalıkları

Emzirmek bebek için olduğu kadar anne sağlığı içinde önemlidir. Bebek emzirmek meme kanseri, yumurtalık kanseri, osteoporoz, kalp damar hastalıkları, obezite riskini düşürür. (17) Vitabiotics Pregnacare emzirme döneminde hem anne hem bebek için gerekli besinleri içerir. Annenin ve bebeğin daha sağlıklı bir emzirme süreci yaşamasına yardımcı olur.

Kaynaklar:

  1. https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2022/american-academy-of-pediatrics-calls-for-more-support-for-breastfeeding-mothers-within-updated-policy-recommendations/#:~:text=The%20AAP%20recommends%3A,along%20with%20nutritious%20complementary%20foods
  2. https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/123/3/e406/71689/Does-Breastfeeding-Reduce-the-Risk-of-Sudden?redirectedFrom=fulltext#:~:text=CONCLUSIONS.,death%20syndrome%20risk%2Dreduction%20messages.
  3. https://www.verywellfamily.com/whats-in-breast-milk-4047820
  4. https://www.mdpi.com/2072-6643/8/5/279
  5. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/11/2737
  6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00091/full
  7. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/5/567
  8. https://www.verywellfamily.com/lactoferrin-in-breast-milk-431994
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20105664/
  11. https://ijpeonline.biomedcentral.com/articles/10.1155/2009/327505
  12. https://www.healthline.com/health/breastfeeding/breast-milk-antibodies#what-they-are
  13. https://www.karger.com/Article/Abstract/455250
  14. https://academic.oup.com/advances/article/9/suppl_1/278S/5017778?login=false
  15. http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/8/31/164/the-importance-of-breastfeeding
  16. https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding
  17. https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding/benefits/

Senin Vitaminin Hangisi?

X