Vitabiotics

Kırılan Tırnaklarınız Size Ne Anlatıyor?

Tırnaklarınızın görünümü, genel sağlık durumunuz hakkında size çok şey söyleyebilir. Örneğin uzun süreli tırnak kırılması, yanlış beslenme uygulamalarına veya herhangi bir sağlık sorununa işaret edebilir. Önemli bir sağlık göstergesi olan tırnakların yapısının iyileştirilmesi mümkün ve oldukça kolaydır. (1)

Keratin, ciltte, saçta ve tırnaklarda bulunan sertleşmiş bir protein türüdür. Bu sert keratin tabakadan oluşan tırnaklar, el ve ayak parmaklarınızı dış çevreden gelebilecek darbelere karşı korumakla görevlidir. Bu yapının zayıflaması birçok etkene bağlı olabilir ancak tırnak kırılması önlenebilir veya düzeltilebilir bir durumdur. Tırnak bakımı sadece estetik görünüm için değil sağlığınız için de gerekli bir bakımdır. Tırnak bakımında sadece dıştan etkilerle kalmayıp vücut içi dengenizi de sağlamanız gerekir.

Sağlıklı tırnak yapısı pürüzsüzdür; çukur veya oluklar bulunmaz. Kolayca çatlamaz veya kırılmaz. Çatlamış, bölünmüş veya çok kırılgan tırnaklar bir sorunun habercisi olabilir. Kırılgan ve çatlayan tırnaklar oldukça yaygın olup hem el hem ayak tırnaklarını etkileyebilir ve günlük yaşamınızı sekteye uğratabilir. Bu nedenle tırnak kırılması konusunda ciddi veya kronik bir seyir görüyorsanız, tıbbi bir bakıma ihtiyaç duyabilirsiniz. (2) Peki tırnaklarınız neden kırılıyor olabilir? Gelin detayları inceleyelim.

Tırnak Kırılması Neden Olur?

  • Tırnaklar genellikle fiziksel bir etkiyle zarar görür. Nesne tarafından ezilme veya bir yere takılma sonucu çatlayıp kırılabilirler. Sert sabun ve deterjan ürünleri, su ve neme fazla maruz kalan tırnaklar, sürekli yumuşayıp kuruduğunda yapısı zayıflar. Tırnağa uygulanan oje, aseton gibi ürünleri çok sık uygulamanız da tırnaklarınızı kurutabilir ve tırnak gücünü azaltarak hassaslaştırabilir.
  • Yaşlanma da tırnak kırılmasının en büyük nedenlerindendir. Yaşın ilerlemesiyle el tırnak yapısı incelir ve kırılganlığı artar. Ayak tırnakları ise kalınlaşıp sertleşir. Bu sebeple tırnakların çatlaması veya kırılması kolaylaşır.
  • Bunun yanı sıra bilinçsizce uygulanan diyetler vücut için gerekli vitamin ve mineral alımında riskli düşüşlere neden olur. Tırnak kırılması bu konuda önemli bir işarettir. Beslenme düzeninde yeterli protein alınmazsa keratin sentezi azalır. Sonuç olarak tırnaklar zayıflar. Bunun yanı sıra B grubu vitaminler de keratin yapımında rol alır. Özellikle biotin, folik asit ve B12 vitamini eksikliği toplumda sık görülür ve tırnak problemlerinin en sık nedenidir. Et, deniz ürünleri, tam tahıllı ürünler, yumurta, kurubaklagil ve kuruyemişler iyi birer B vitamini kaynaklarıdır. B grubu vitaminleri vücutta depolanmaz. Dolayısıyla düzenli olarak B grubu vitaminler almaya dikkat etmelisiniz.
  • Tiroid hormonlarının yeterince üretilememesi sonucu ortaya çıkan hipertiroidizm, kolay kırılan tırnaklarınızın bir nedeni olabilir. Hipertiroidizm metabolizmanın yavaşlamasıdır. Yavaş çalışan metabolizma tırnakların beslenmesinde yetersiz kalabilir ve tırnak kırılmasına neden olabilir. Yüzde şişkinlik, kilo alımı, yorgunluk hissi, üşüme ve saçlarda incelme gibi belirtiler hipertiroidizm belirtilerindendir. Hipertiroidizmin tedavisinde düzenli olarak hormon ilaçları kullanmanız gerekir.
  • Tırnak kırılmasının en büyük nedenlerinden biri de “kansızlık” olarak bilinen anemidir. Doku ve organlara oksijen taşıyan alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) sayısının azalması sonucu anemi ortaya çıkar. Tırnaklara giden oksijenin azalmasıyla tırnağın uzaması için gereken enerji üretilemez. Aneminin birçok farklı nedeni olsa da kandaki yetersiz demir miktarı aneminin en yaygın sebebidir. Çabuk yorulma, halsizlik, soluk ten rengi, çarpıntı, nefes darlığı, kuru cilt ve saç, kırılgan tırnaklar aneminin belirtilerindendir. Diyet tedavisiyle bazı anemi türleri tedavi edilebilir veya önlenebilir.
  • Kemoterapi gibi kanser tedavisinin yan etkileri olarak da kırılgan tırnaklar yaygın olarak görülür.
  • Cilt hücrelerinin hızlı birikmesi ile karakterize edilen sedef hastalığı el ve ayak tırnaklarınızı da etkiler. Sedef hastalarının yaklaşık %78’i tırnak problemleri yaşamaktadır. Tırnak çukurları, renk değişikliği ve kırılmalar sedef hastalığının belirtilerindendir.
  • Mantar enfeksiyonları tırnaklarda yaygın görülür ve tırnaklarınızda iltihaplanmaya neden olur, yapısını bozarak güçsüzleştirir. Hem el hem de ayak tırnaklarında oluşabilen mantar, ayak tırnaklarında daha yaygın görülür. Tırnaklarda kalınlaşma, lekelenme, şekil bozuklukları ve tırnak batmaları mantar enfeksiyonunun genel belirtileridir. (1,3) Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışınız.

Tırnak Kırılması Önlenebilir mi?

Yaşamınızda ve beslenmenizde yapacağınız değişiklikler, tırnaklarınızın zayıflamasını önleyebilir. Beslenmenizi vitamin ve minerallerden daha zengin bir hale getirmek tırnak sağlığınızı iyileştirebilir. Tırnak kırılmasını önlemek için yapabilecekleriniz şöyle sıralanabilir:

  • A, C, E vitaminleri ve folik asit, sağlıklı tırnak yapımında rol alır ve tırnağı çevreleyen deri parçalarının ayrılmasını (şeytan tırnağı) önleyebilir. (3,4)
  • Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirebildiğinden kalsiyum takviyesi tırnakların kurumasını engelleyebilir. (3,4)
  • Omega-3, tırnak çatlaması ve kırılmalarına karşı koruyucudur. (3)
  • Selenyum ve çinko tırnak yapısının korunmasına katkıda bulunur. (5)
  • Tırnakları mümkün olduğunca kısa tutun.
  • Törpüleme ve kesme şeklinizi değiştirin. Tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin ve kenarları hafif yuvarlak olacak şekilde kullanın.
  • Tırnaklarınızın suya ve temizlik ürünlerine maruziyetini azaltın, eldiven kullanın.

Tırnak Kırılmasında Bakım Nasıl Olmalı?

  • Beslenmenize dikkat edin, katı diyetler uygulamayın.
  • Düzenli olacak şekilde yeterli su tüketin.
  • Bulaşıkları yıkarken ve diğer ev işlerini yaparken eldiven kullanın.
  • Oje sürmeye ara verin ve asetonsuz oje çıkarıcıları tercih edin.
  • Düzenli olarak tırnak losyonları veya güçlendirici bakım yağı kullanın.
  • Ellerinizi nemlendirmek için parafin banyosu yapmayı deneyin.

Tırnak sağlığı, beden sağlığınızın en iyi göstergelerinden biridir. Kronik tırnak kırılmalarının altında yatan sebeplerin saptanması ve düzeltilmesi gerekir. Kısıtlayıcı diyetler uygulamaktan kaçının. Doktorunuza danıştıktan sonra tırnaklarınızı güçlendirme amacıyla ek takviyeler kullanabilirsiniz.

Kaynakça

  1. https://www.livestrong.com/article/491080-would-a-vitamin-deficiency-cause-split-toenails/
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/cracked-nails-reasons
  3. https://www.medicalpark.com.tr/tirnak-kirilmasi-neden-olur/hg-2794
  4. http://centralhospital.com/basindacentral/tirnak-kirilmasina-ne-iyi-gelir/
  5. 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği

Senin Vitaminin Hangisi?

X