Alfa Lipoik Asit Nedir?
Alfa lipoik asit, doğal olarak vücutta bulunan ve birçok biyolojik fonksiyona katkıda bulunan bir antioksidandır. Diğer adıyla tiyoktik asit olarak da bilinir.
Alfa lipoik asit (ALA), vücudumuzda doğal olarak üretilen ve hücrelerimizin enerji üretmesine yardımcı olan bir antioksidandır. ALA aynı zamanda serbest radikaller adı verilen ve hücrelerimize zarar veren zararlı bileşikleri nötralize eder. ALA’nın sağlık üzerindeki olumlu etkileri arasında kan şekeri seviyelerini düşürmek, iltihabı azaltmak, cilt yaşlanmasını yavaşlatmak ve sinir fonksiyonunu iyileştirmek sayılabilir. (1)
Vücut, gıdalardan alfa lipoik asit üretebilir, ancak bazen takviye olarak alınması önerilebilir.
Antioksidan Özellikleri
Alfa lipoik asit, serbest radikallerle savaşarak antioksidan görevi görür. Serbest radikaller, vücutta oksidatif stresi artırabilir ve hücrelere zarar verebilir. Alfa lipoik asit, bu serbest radikalleri nötralize ederek hücreleri koruyabilir ve oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilir.
Alfa-lipoik asit, diyabetik nöropati gibi oksidatif stresle ilişkili kronik hastalıkları yönetmek ve tedavi etmek ve bir antioksidan görevi görerek metabolik sendromun başlangıcını yavaşlatmak için kullanılabilir. (2)
Enerji Üretimine Katkısı
Alfa lipoik asit ayrıca hücre içinde mitokondri adı verilen enerji üretim merkezlerinde de önemli bir rol oynar. Mitokondriler, hücrelere gerekli olan enerjiyi sağlamak için besinleri yakarlar. Alfa lipoik asit, bu süreçte glukoz metabolizmasını düzenleyerek enerji üretimini artırabilir. Bu özelliği, özellikle diyabet hastaları için önemli olabilir. Çünkü diyabet hastalarında glukoz metabolizması bozulur ve kan şekeri yükselir.
Güncel bir araştırmada, ALA ile plaseboya karşılaştırması küçük ama anlamlı kısa süreli kilo kaybı göstermiştir. Önceki çalışmalarda ise; ALA takviyesinin gıda alımını azaltarak ve enerji harcamasını artırarak vücut ağırlığının ve yağ kütlesinin azaltılmasını teşvik ettiği gösterilmiştir. Ancak, farklı dozların fiyatları ve ALA’nın kilo yönetimi üzerindeki uzun vadeli faydalarını incelemek için daha fazla veriye ihtiyaç vardır. (3)
Kan Şekerini Dengeleme
Alfa lipoik asit, kan şekerini düşürmeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca diyabetin neden olduğu sinir hasarı ve komplikasyonları da önleyebilir veya geciktirebilir. Bu nedenle, tip 2 diyabetli kişilere yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Mevcut bazı çalışmalar, hem insüline duyarlı hem de insüline dirençli kas dokularında şeker alımını artırma ve glikoz alımını uyarma yeteneği nedeniyle ALA’nın diyabet hastalarında gelecek vaat eden kullanımını vurgulamıştır. (4)
Ancak, bu konuda daha fazla ve farklı dozlarda bilimsel araştırma yapılması gerekmektedir.
Nöropatik Ağrı ve Sinir Hasarı
Alfa lipoik asit, nöropatik ağrı ve sinir hasarıyla mücadelede kullanılabilir. Özellikle diyabetik nöropati gibi durumlarla ilişkilendirilen ağrı ve sinir hasarı sorunlarına karşı etkili olabilir. (5)
Anti-aging Etkileri
Alfa lipoik asit, anti-aging etkileriyle de bilinir. Antioksidan özellikleri, hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir ve cilt sağlığını destekleyebilir. Aynı zamanda, ALA, cildin kolajen üretimini artırarak ve güneş hasarını önleyerek cildin elastikiyetini ve görünümünü iyileştirebilir. ALA ayrıca ciltteki kırışıklıkları ve lekeleri azaltabilir.
Yapılan bir araştırmada, ALA tedavisinden sonra epidermis tabakasındaki değişiklikler farkedildi. Yaşlanma sonucunda cilt bariyer fonksiyonunda ve yapısal bütünlükte oluşan hasar azalırken bu tedavi sonrası ALA’in yaşlanma karşıtı etkiye sahip olduğunu göstermiştir. (6)
Alfa Lipoik Asit İçeren Besinler
Alfa lipoik asit içeren besinlerden sebzeler arasında ıspanak, domates, lahana, pazı, patates ve brokoli yer almaktadır. Bu besinler, hem lif hem de vitamin ve mineral açısından zengindir. Ayrıca, antioksidan özellikleriyle de vücudun savunma sistemini destekler.
Alfa lipoik asit içeren besinlerin hayvansal kaynakları ise kırmızı et (özellikle organ etleri) ve sakatat gibi ürünlerdir. Bu ürünler, protein, demir, çinko gibi önemli besin öğeleri içerir. Ancak, aşırı tüketilmeleri halinde kolesterol, yağ ve kalori alımını arttırabilir. Bu nedenle, bu besinleri ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir.
Ancak, bu gıdalardan alınan miktar – kişinin beslenme tarzına göre değişken olmakla beraber genelde yeterli değildir. Bu nedenle, alfa lipoik asit takviyesi almak, sağlık için faydalı olabilir.
Alfa Lipoik Asit İçeren Besin Takviyeleri
Wellman 70+, Wellwoman 50+ ve Wellwoman 70+ içerisindeki Alfa lipoik asit, C ve E vitaminleri gibi diğer antioksidanlarla birlikte çalışır ve yaşlanma sürecinde hücreleri serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olabilir. (7)
Wellwoman 50+ ve Wellwoman 70+ takviyelerinin, ihtiyaca yönelik geliştirilen formülünde vitamin ve minerallerin yanı sıra Alfa-Lipoik Asit, L-Karnitin, Yeşil çay ekstresi, Fosfatidilkolin, Lutein ve B Vitaminlerini de içerir. Sağlıklı bir kalp dolaşımı, bağışıklık sistemi desteği ve özellikle aktif hayat tarzına destek olmayı amaçlar. Öte yandan, L-Karnitin, yağ asitlerinin enerjiye dönüşümünde önemli bir rol oynar. Kalp yetmezliği yaşayan kişilerde L-karnitin takviyesi almanın, fiziksel performansı ve hareketliliği iyileştirdiği belirlenmiştir. (8)
Wellman 70+ özelinde ise; yaşınız ilerledikçe, bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için Wellman 70+ içeren besin takviyeleri alabilirsiniz. Wellman 70+, A, C ve B12 Vitaminleri, Folik Asit ve Selenyum gibi bağışıklık sisteminizin normal çalışmasına yardımcı olan önemli besin öğeleri içerir.(9) Bu besin öğeleri, vücudunuzun enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direncini artırır, hücrelerinizi korur ve yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca erkek sağlığına yönelik formülünde, Kabak Çekirdeği Ekstresi, çinko ve EFA (esansiyel yağ asitleri) açısından zengin olup, prostat sağlığını korumaya yardımcı olur.
Kaynakça
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-767/alpha-lipoic-acid
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564301/
- Kucukgoncu S, Zhou E, Lucas KB, Tek C. Alpha-lipoic acid (ALA) as a supplementation for weight loss: results from a meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2017 May;18(5):594-601. doi: 10.1111/obr.12528. Epub 2017 Mar 13. PMID: 28295905; PMCID: PMC5523816.
- Eason R.C., Archer H.E., Akhtar S., Bailey C.J. Lipoic acid increases glucose uptake by skeletal muscles of obesediabetic ob/ob mice. Diabetes Obes. Metab. 2002;4:29–35. doi: 10.1046/j.1463-1326.2002.00171.x.
- Vallianou N, Evangelopoulos A, Koutalas P. Alpha-lipoic Acid and diabetic neuropathy. Rev Diabet Stud. 2009 Winter;6(4):230-6.
- Kim K, Kim J, Kim H, Sung GY. Effect of α-Lipoic Acid on the Development of Human Skin Equivalents Using a Pumpless Skin-on-a-Chip Model. Int J Mol Sci. 2021 Feb 22;22(4):2160. doi: 10.3390/ijms22042160. PMID: 33671528; PMCID: PMC7927099.
- Kagan VE, Shvedova A, Serbinova E, et al. Dihydrolipoic acid is a universal antioxidant both in the membrane and in the aqueous phase. Reduction of peroxyl, ascorbyl, and chromanoxyl radicals. Biochem Pharmacol 1992;44:1637 1649.
- Loster H, Miehe K, Punzel M, Stiller O, Pankau H, Schauer J.Prolonged oral L carnitine substitution increases bicycle ergometer performance in 11 patients with severe, is chemically induced cardiac insufficiency, Cardiovasc Drugs Ther. 1999 Nov;13(6):537 46.
- 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği