Vitabiotics

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığı birçok insanı hayatının bir noktasında etkileyen yaygın bir durumdur. Sesiniz kaba, boğuk, gergin veya nefes nefese geldiğinde sesinizin yüksekliğini veya perdesini değiştirebilir. Ses kısıklığının basitten ciddiye kadar çeşitli nedenleri olabilir ve etkili iletişim kurma yeteneğinizi etkiler.

Bu yazıda ses kısıklığının bazı yaygın nedenlerini, nasıl teşhis edileceğini ve tedavi etmek veya daha da kötüye gitmesini önlemek için neler yapabileceğinizi inceleyeceğiz.

Ses Kısıklığının Nedenleri

Ses kısıklığının ana nedeni larenjit olup gırtlak veya ses tellerinin iltihaplanmasıdır. Dolayısıyla ses telleri şiştiğinde veya tahriş olduğunda normal şekilde titreşemezler ve bu da sesin boğuk çıkmasına neden olur.

Larenjit, aşağıdakiler gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır:

  • Soğuk algınlığı, grip veya COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar.
  • Boğaz ağrısı veya bademcik iltihabı gibi bakteriyel enfeksiyonlar.
  • Saman nezlesi veya toz akarları gibi alerjiler.
  • Duman, kirlilik, kimyasallar veya alkol gibi tahriş edici maddeler.
  • Bağırmak, şarkı söylemek ya da uzun süre konuşmak gibi sesin aşırı kullanımı.
  • Reflü olarak da bilinen mide asidinin boğaza geri akışı.
  • Yabancı bir cisim, solunum tüpü veya ameliyat nedeniyle boğazda travma veya yaralanma.

Ses kısıklığının daha az görülen bazı nedenleri şunlardır:

  • Ses tellerinde polipler, nodüller, kistler veya tümörler.
  • Hamilelik, menopoz veya ergenlik sırasındaki hormonal değişiklikler.
  • Parkinson hastalığı, multipl skleroz veya felç gibi nörolojik durumlar.
  • Miyastenia gravis veya kas distrofisi gibi kas bozuklukları.

Ses Kısıklığı Teşhisi ve Tedavisi

10 günden fazla (veya çocuklarda 3 haftadan fazla) süren ses kısıklığınız varsa, doğru tanı için bir doktora başvurmalısınız. Uzun süre devam eden ses kısıklığı, tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir rahatsızlığın da göstergesi olabilir.

Doktorunuz size belirtilerinizi, tıbbi geçmişinizi ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızı soracaktır. Ayrıca herhangi bir iltihaplanma veya anormallik belirtisi olup olmadığına bakmak için boğazınızı kontrol edecek ve ayrıca herhangi bir enfeksiyonu test etmek için boğaz kültürü de alabilirler.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Rahatsız edici bir problem olabilen ses kısıklığına iyi gelen tedavi, sorunun nedenine ve şiddetine bağlıdır. Ses kısıklığına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri ve pratik önerilerden bazıları şunlardır:

Sesi dinlendirmek: Çok uzun süre veya çok yüksek sesle konuşmaktan kaçınmak ve ses tellerinize iyileşmesi için zaman tanımak ses kısıklığına iyi gelir. Ayrıca fısıldamaktan da kaçınmalısınız çünkü bu, sesinizi normal konuşmaya göre daha fazla zorlar.

Ayrıca, şarkı söylemek gibi ses tellerini daha da tahriş edebilecek aktivitelerden bir süre kaçınmak faydalı olacaktır. Sesinizi olabildiğince az kullanmak ve sizi rahat ettiren bir seviyede tutmak önemlidir.

– Boğazınızı nemlendirmek: Boğazınızı nemli tutmak ve ses tellerinizi tahriş edebilecek mukusu inceltmek için bol miktarda sıvı (tercihen su) içebilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun susuz kalmasına ve belirtilerinizin kötüleşmesine neden olabileceğinden kafein ve alkolden de kaçınmalısınız.

– Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ses kısıklığına iyi gelen etkili bir yöntemdir. 1 su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Bu doğal karışımla boğazınızı yıkayarak ağrıyı ve tahrişi hafifletebilirsiniz.

– Havayı nemlendirmek: Kuru havanın ses tellerini tahriş edebileceği bilinmektedir. Özellikle kış aylarında görülen ses kısıklığına karşı, kalorifere ıslak bir havlu asabilir veya buhar makinesi kullanabilirsiniz. Nemli bir ortam, boğazdaki tahrişi azaltarak ses kısıklığına iyi gelecektir. Ayrıca, ılık duş almak da boğazı nemlendirmeye yardımcı olabilir.

– Boğaz pastilleri kullanmak: Boğaz pastilleri, ses kısıklığını hafifletmek ve boğazı nemlendirmek için etkili olabilir. Özellikle ballı, limonlu, yeşil çay veya ekinezya içeren pastiller tercih edilebilir.

– Tuz ve limon: Limon suyu anti-bakteriyel hücreler için C vitamini sağlar. Limondaki bu vitamin aynı zamanda burun ve boğaz mukozasındaki virüsü de etkisiz hale getirir. Limon ve tuzun birleşimi ses kısıklığını tedavi etmek için iyi bir karışımdır. 1 bardak ılık su, 1 çay kaşığı deniz tuzu ve 1 çay kaşığı limon suyu hazırlayın. Bu suyu içmek veya ağzınızı ve boğazınızı durulamak için kullanabilirsiniz, ses kısıklığına iyi gelecek ve bağışıklığınıza da destek olacak bir alternatiftir.

– Ballı papatya çayı tüketmek: Tahriş olmuş boğazı yatıştırmak için sıcak bir fincan papatya çayı içebilirsiniz. Papatya, antioksidanlar içerir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Balla tatlandırılarak tüketildiğinde ses kısıklığına iyi gelir.

– Zencefil tüketmek: Zencefil kökü, binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılan şifalı bir bitkidir. Ses kısıklığına eşlik eden kuru ve tahriş edici öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir. Taze zencefil kökünü rendeleyip meyve sularına ekleyerek veya çay olarak tüketebilirsiniz. Balla tatlandırılarak içildiğinde tüketimi daha kolay olup ses kısıklığına iyi gelecektir.

– Alerjenleri çevrenizden uzaklaştırın. Alerjiler sıklıkla ses kısıklığını kötüleştirebilir veya tetikleyebilir. Bu sebeple toz,polen gibi alerjenlere karşı daha dikkatli olun.

– Vücudunuzu susuz bırakacak sıvılardan kaçının. Bunlara kafeinli içecekler ve alkollü içecekler dahildir. İdrar söktürücü olarak çalışabilirler ve su kaybetmenize neden olabilirler.

– Boğazınızı temizleme dürtüsüne direnmeye çalışın. Ses kısıklığı boğazınızda sürekli bir gıcıklanma hissine sebep olsa da, boğazı temizleme hareketi ses tellerinizin iltihaplanmasını ve boğazınızdaki genel tahrişi artırabilir.

Multivitaminler ile Bağışıklığınızı Destekleyin

Ses kısıklığı ve benzeri durumlarla başa çıkarken bağışıklık sisteminin güçlü olması önemlidir. Vücudunuzu desteklemek ve bağışıklık gücünüzü artırmak için multivitamin takviyelerinden yararlanabilirsiniz. Immunace bağışıklığı desteklemek için özel olarak formüle edilmiş vitamin ve minerallerle bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlar. İçeriğindeki C vitamini, çinko, selenyum gibi bileşenler, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunarak vücudun direncini artırır.* Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, ses kısıklığı gibi durumlarla daha etkili mücadele etmenize destek olur.

Kaynakça:

https://www.healthline.com/health/hoarseness#prevention

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-hoarseness

https://www.healthline.com/health/hoarseness

Sağlık beyanları yönetmeliği

Senin Vitaminin Hangisi?

X