Vitabiotics

HPV Belirtileri Nelerdir? HPV Virüsü Tedavisi

HPV enfeksiyonu, genellikle ciltte veya mukoza zarında büyümelere (siğiller) neden olan viral bir enfeksiyondur. İnsan papilloma virüsünün (HPV) 100’den fazla çeşidi vardır. İnsan papilloma virüsünün (HPV) bazı türleri siğillere, bazıları ise farklı kanser türlerine yol açar.

Çoğu HPV enfeksiyonu kansere yol açmaz. Ancak bazı genital HPV türleri uterusun vajinaya (rahim ağzı) bağlanan alt kısmında kansere yol açar

. Bu enfeksiyonlar sıklıkla cinsel yolla veya diğer ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Peki, HPV belirtileri nelerdir?

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV belirtileri, virüsün türüne ve enfekte olan kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterir. Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir semptom göstermez ve vücut tarafından kendi kendine yok edilir.

En Yaygın HPV Belirtileri: Siğiller

Ancak, bazı durumlarda siğiller gibi görünür belirtiler ortaya çıkabilir. Bu siğiller genellikle genital bölgede, anüste, vulva dış dudaklarında, vajinanın içinde, penis ve testislerde görülür ve kaşıntıya neden olabilir.

Birçok kişi cinsel yolla bulaşan hastalık düşüncesinden çekinmektedir ancak genital HPV türlerinin çoğunluğu zararsızdır. Buna genital siğillere neden olan HPV tipi de dahildir.

Genital siğiller

HPV belirtileri nelerdir sorusuna ilk cevap genital siğillerdir. Kişide küçük bir cilt yumrusu, bir dizi şişlik veya sap benzeri çıkıntılar olabilir. Bu siğiller boyut ve görünüm açısından farklılık gösterebilir ve şunlar olabilir:

  • büyük veya küçük
  • düz veya karnabahar şeklinde
  • beyaz, pembe, kırmızı, morumsu kahverengi veya ten rengi

Tüm siğiller HPV midir?

Evet. Ve bu kafa karıştırıcı olabilir; özellikle parmağınızda veya cinsel organlarınızda siğillere neden olan HPV ile rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV arasındaki farkı anlamaya çalışıyorsanız.

Genital siğiller de dahil olmak üzere siğillere neden olan HPV türleri kişiye rahatsızlık verebilir. Yine de bu HPV türleri zararsızdır. HPV tip 6 ve tip 11 en sık genital siğillere neden olur. Diğer HPV türleri aşağıdakilere neden olur:

  • Düz siğiller.
  • Plantar siğiller.
  • Yaygın siğiller.
  • Periungal ve subungual siğiller.

Tüm siğiller HPV’den kaynaklanır, ancak HPV enfeksiyonlarının hepsi siğillere neden olmaz. Kansere dönüşebilen HPV türü ise siğillere neden olmaz.

İnsan papilloma virüsü (HPV) testi

HPV testi servikal taramanın bir parçasıdır. HPV için kan testi yoktur. Rahim ağzı taraması sırasında rahim ağzından küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir.

Pap smear testi: Pap smear, tedavi edilmediği takdirde kansere (servikal displazi) dönüşebilecek rahim ağzı kanserini ve kanser öncesi hücreleri tarar. Rahim ağzı kanseri neredeyse her zaman yüksek riskli HPV’den kaynaklanır.

Tarama, 25-64 yaş arası tüm kadınlara ve rahim ağzı olan kişilere yapılmaktadır. Rahim ağzı kanserine karşı korunmalarına yardımcı olmaktadır.

HPV kimleri etkiler? HPV Belirtileri Herkeste Aynı Mıdır?

HPV’ye sahip bir partnerle cinsel ilişki veya cinsel teması olan herkes HPV’ye yakalanabilir. Benzer şekilde, virüse sahip olan herhangi bir kişi, cinsel ilişki veya diğer cinsel temaslar sırasında partnerine bulaştırabilir.

Kadınlarda HPV

Genel olarak, HPV kadınlar için en büyük riski oluşturur çünkü yüksek riskli HPV tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine ilerleyebilir. Pap smear testleri ve HPV testleri, rahim ağzındaki kanser öncesi hücre değişikliklerini erken tespit ederek kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Zararsız HPV formları ayrıca kadınlarda genital siğillere neden olabilir.

Erkeklerde HPV

HPV, erkekler için daha az sağlık riski oluşturur. Eğer AMAB iseniz, HPV genital siğillere neden olabilir, ancak çoğu enfeksiyon kendiliğinden geçer. HPV, penis, anüs, baş ve boyun kanserlerine yol açabilir, ancak bu kanserler nadirdir.

Ancak, HIV pozitifseniz, bağışıklık sisteminizin HPV enfeksiyonlarıyla mücadele etmesi daha zor olabilir.

HPV Belirtileri Nasıl Yok Edilir?

HPV enfeksiyonunun tedavisi için özgül bir yöntem bulunmamaktadır; ancak virüsün neden olduğu siğiller ve diğer sağlık sorunları tedavi edilebilir. Genital siğiller için dondurma tedavisi, elektrik ile yakma, lazer tedavisi veya topikal ilaçlar gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Tedaviler, vücudunuzdaki virüsten kurtulamaz. Ancak, cinsel organlarınızdaki görünür siğilleri ve rahim ağzındaki anormal hücreleri ortadan kaldırabilirler.

  • Kriyocerrahi: Sıvı azot ile siğilleri dondurma veya anormal hücreleri yok etme.
  • Döngü elektrokoterizasyon işlemi (LEEP): Rahim ağzındaki siğilleri veya anormal hücreleri çıkarmak için özel bir tel döngü kullanma.
  • Elektrokoter: Siğilleri elektrik akımıyla yakma.
  • Lazer tedavisi: Siğilleri veya anormal hücreleri yok etmek için yoğun bir ışık kullanma.
  • Soğuk bıçak koni biyopsisi (konizasyon): Anormal hücreleri içeren koni şeklinde bir parça rahim ağız dokusunun çıkarılması.
  • Reçeteli krem: Siğilleri yok etmek için ilaçlı kremi doğrudan uygulama.

Salisilik asit içeren reçetesiz tedaviler, siğilin katmanlarını teker teker ortadan kaldırarak çalışır. Yaygın siğillerde kullanım için salisilik asit ciltte tahrişe neden olabilir ve yüzünüzde kullanım için uygun değildir.

İmikimod. Bu reçeteli krem, bağışıklık sisteminizin HPV ile savaşma yeteneğini artırabilir. Yaygın görülen yan etkiler arasında uygulama yerinde kızarıklık ve şişlik yer alır.

Rahim ağzı kanseri riski taşıyan yüksek riskli HPV türleri için düzenli tarama testleri ve gerekli durumlarda erken müdahale önem taşır.

HPV Belirtilerinden Nasıl Korunmalıyım?

HPV’den korunmanın en etkili yollarından biri, HPV aşısı yaptırmaktır. Aşı, özellikle kansere yol açma olasılığı yüksek olan HPV türlerine karşı koruma sağlar. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında korunma yöntemleri kullanmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sigara içmemek ve düzenli jinekolojik muayenelerden geçmek de önemlidir.

Kaynaklar:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/246670#symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/diagnosis-treatment/drc-20351602

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus

https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv

Senin Vitaminin Hangisi?

X