Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık (rubeola), viral bir hastalık olan kızamık, ateş ve döküntüye neden olur. Oldukça bulaşıcıdır ve kızamık hastası bir kişi konuştuğunda, öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya yayılır. Kızamığın tıbbi bir tedavisi yoktur; virüsün kendi seyrine devam etmesine izin verilmelidir. Kızamığa karşı en iyi korunma kızamık aşısıdır.
Genellikle çocukluk çağında sık görülse de, aşılanmamış yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Kızamık virüsü, solunum yoluyla kolayca bulaşır. Kızamık belirtileri nelerdir? Yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve karakteristik cilt döküntüleri ile kendini gösterir.
Kızamık belirtileri vücut direncini düşürerek, zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, bu komplikasyonlar hayati risk taşıyabilir.
Kızamık Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Kızamığın belirtileri nelerdir ve ne zaman ortaya çıkar? Genellikle enfeksiyona maruz kalma sonrası 10-14 gün sonra görülür. İlk aşamada kızamık belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve Koplik lekeleri gibi semptomlar bulunur. İkinci aşamada, kahverengimsi-kırmızı, birleşik benekli tipik cilt döküntüleri meydana gelir ve yüzden başlayarak tüm vücuda yayılır.
Yetişkinlerde ve Çocuklarda Kızamık Belirtileri
Yetişkinlerde ve çocuklarda kızamık belirtileri nelerdir? Belirtileri benzerdir, ancak hastalığın seyri genellikle yetişkinlerde daha şiddetli olabilir. Komplikasyon riski daha yüksektir. En sık görülen komplikasyonlar arasında orta kulak enfeksiyonu ve ishal, çocuklarda bulunabilir.
En yaygın kızamık belirtileri şunlardır:
- Yüksek ateş
- Yorgunluk
- Havlayan bir öksürük
- Kırmızı veya kanlı gözler
- Burun akıntısı
Bu semptomların başlamasından birkaç gün sonra yüzünüzden vücudunuzun geri kalanına yayılan kırmızı, lekeli bir döküntü geliştirirsiniz. Kızarıklığın kendisi yaklaşık 7 ila 10 gün sürer.
Diğer kızamık belirtileri şunları içerebilir:
- Boğaz ağrısı
- Ağzınızda beyaz lekeler var
- Kas ağrısı
- Işığa duyarlılık
Kızamık döküntüsü neye benzer?
Döküntü, yüzünüzde düz kırmızı lekeler olarak başlar ve daha sonra aşağıya doğru tüm vücudunuzun kaplayacak şekilde yayılmaktadır. Daha sonra kırmızı döküntülerin üzerinde daha küçük, kabarık beyaz noktaların görünmesi mümkündür. Kızarıklık vücudunuza doğru ilerledikçe lekelerde birleşme görülebilir.
- Kızamık Belirtiler başladıktan 2-3 gün sonra: Koplik lekeleri
Belirtilerin başlamasından iki ila üç gün sonra, ağız içinde küçük beyaz lekelerin (Koplik lekeleri) ortaya çıkması mümkündür.
- Semptomların başlamasından 3-5 gün sonra kızamık belirtileri: kızamık döküntüsü
Semptomların başlamasından üç ila beş gün sonra, döküntü ortaya çıkar. Genellikle saç çizgisinde beliren kırmızı lekeler olarak başlamakta ve boyun, gövde, kol, bacak ve ayaklara doğru yayılım gösterir. Düz kırmızı noktaların üzerinde küçük kabarıklıklar olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kızarıklık ortaya çıktığında kişinin ateşinde yükselme görülebilir.
Kızamık Belirtileri Bulaşıcı Mı?
Kızamıkla ilgili en önemli noktalardan biri, hastalığın yüksek bulaşıcılık oranıdır. Kızamık virüsü, enfekte bir kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılmakta ve havada uzun süre kalmaktadır. Bu nedenle, kızamık vakalarının hızla yayılmasını önlemek için aşılamaların yaygınlaştırılması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kızamık ne kadar süreyle bulaşıcıdır?
Kızarıklığın ortaya çıkmasından yaklaşık dört gün önce, döküntü başladıktan yaklaşık dört gün sonrasına kadar bulaşıcısınız. Toplamda yaklaşık sekiz gün.
Kızamık Tedavisi
Kızamık tedavisi genellikle destekleyici tedbirlerle sınırlıdır ve özel bir antiviral ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Hastaların dinlenmesi, bol sıvı alımı ve ateş düşürücü ile ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel komplikasyonlar gelişmediği sürece antibiyotik tedavisi önerilmez.
Kızamıktan korunmanın en etkili yolu, Kızamık-Kabakulak-Kızamıkçık (KKK) aşısı ile aşılanmaktır. Aşı, genellikle çocukluk döneminde iki doz olarak uygulanır ve yaşam boyu bağışıklık sağlar. Aşılanmamış kişilerde veya aşı etkinliği azalmış kişilerde hastalık riski devam eder.
Kızamık aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Kızamık hastalığına yakalanmayı veya hastalığın başkalarına yayılmasını önlemenin en iyi yolu aşı olmaktır. Aşı güvenli ve etkilidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi’ne göre kızamık-kızamıkçık-kabakulak (MMR) aşısı çocuklara 12. ve 48. aylarda ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vaka sayısının arttığı dönemlerde, bebek 9 aylık olduğunda ek koruma dozu uygulanır. Kızamık virüsünün toplumda dolaşımı yoğun olduğundan bu aşıların aksatılmaması hayati önem taşıyor.
Kimler Kızamık Riski Altındadır?
Kızamık herkeste etki gösterebilir. Ancak kızamığa bağlı sorunlar özellikle 5 yaş altı çocuklarda ve 30 yaş üstü yetişkinlerde en çok görülmekte. Yetersiz beslenen çocuklarda, özellikle yeterli A vitamini alamayanlarda ve HIV gibi diğer hastalıklar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olanlarda ciddi hastalık daha sık görülmektedir.. Kanser ve organ nakli gibi durumlarda da risk artar. Kızamığa sebep olan virüsün kendisi de bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu diğer enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Sonuç olarak, kızamık ciddi bir halk sağlığı sorunu ve etkili aşılama programları ile kontrol altına alınmalıdır. Kızamık belirtileri fark edildiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve gerekli tedavi sürecini başlatmak önemlidir.
Kızamık Belirtilerinden Şüpheleniyorsanız Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
- Çocuğunuz 1 yaşın altındaysa ve kızamık hastası biriyle temasa geçtiyse
- Kızamık geçiren biriyle yakın temasta bulunduysanız ve hamileyseniz veya bağışıklık sisteminiz zayıfsa
- Sizin veya çocuğunuzun parasetamol veya ibuprofen aldıktan sonra düşmeyen yüksek ateşi varsa
- Siz veya çocuğunuz nefes almakta zorluk çekiyorsanız – normalden daha fazla nefes darlığı hissedebilirsiniz
- Bebeğiniz veya küçük çocuğunuz iyi beslenmiyor veya normalden daha az yiyecek veya sıvı alıyorsa
- Siz veya çocuğunuz normalden daha az idrar yapıyorsa (veya bebeğinizin bezleri daha az ıslaksa)
Kaynakça
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8584-measles