Vitabiotics

Kalp Krizinin 7 Sessiz Belirtisi Nedir?

Kalp krizi, kalbe giden kan akışı ciddi şekilde azaldığında veya engellendiğinde meydana gelir. Tıkanıklık genellikle kalp (koroner) atardamarlarında yağ, kolesterol ve diğer maddelerin birikmesinden kaynaklanır. Yağlı, kolesterol içeren tortulara plak denir. Plak birikimi sürecine ateroskleroz denir. Bazen bir plak yırtılabilir ve kan akışını engelleyen bir pıhtı oluşturabilir. Kan akışının olmaması kalp kasının bir kısmına zarar verebilir veya onu yok edebilir. (1) Bu yazıda kalp krizinin 7 sessiz belirtisi konusundan bahsedeceğiz.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi olduğunda vücudunuz size önemli sinyaller verir. Bu sinyalleri anlamak, hızlı müdahale için çok önemlidir. İşte en sık görülen kalp krizi belirtileri (2)

  1. Göğüs Ağrısı: Göğüsünüzde sıkışma, baskı veya yanma hissi olabilir. Bu ağrı, omzunuza, kolunuza, çenenize veya sırtınıza yayılabilir. Sanki bir ağırlık göğsünüzün üzerinde gibi hissedebilirsiniz.
  2. Nefes Darlığı: Merdiven çıkarken veya hızlı yürürken nefesiniz kesilebilir. Hatta dinlenirken bile nefes almada zorluk çekebilirsiniz.
  3. Soğuk Terleme: Vücudunuz soğuk ve terli olabilir. Tıpkı buz gibi su dökülmüş gibi hissedebilirsiniz.
  4. Baş dönmesi veya sersemleme: Denge sorunları yaşayabilirsiniz.
  5. Bulantı ve Kusma: Mide bulantısı veya kusma hissedebilirsiniz, özellikle kadınlarda bu belirti daha sık görülür.
  6. Huzursuzluk: Anksiyete, gerginlik ve huzursuzluk hissedebilirsiniz.
  7. Kalp çarpıntısı: Kalbinizin düzensiz attığını hissedebilirsiniz.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız hemen 112’yi arayın!

Unutmayın: Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde belirtiler çok hafif olabilirken, bazı kişilerde daha şiddetli olabilir.

Kalp Krizinin 7 Sessiz Belirtisi

Kalp krizi denilince akla genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler gelse de, her zaman bu kadar belirgin olmayabilir. Ancak bu durum her zaman doğru değildir. Sessiz kalp krizleri asemptomatik olarak bilinir ve kalp krizinin 7 sessiz belirtisi şu şekildedir: (3)

  • Mide Yanması ve Mide Ekşimesi: Kalp krizi sırasında hissedilen ağrı, mide yanması veya ekşimesiyle karıştırılabilir. Bu durum, özellikle kadınlarda sık görülür.
  • Soğuk Basmaları ve Terleme: Ani soğuk terlemeler ve vücudun soğuması kalp krizinin bir işareti olabilir.
  • Nefes Darlığı: Yürürken veya dinlenirken bile nefes darlığı çekmek, kalp krizi geçiriyor olabileceğinize işaret edebilir.
  • Yorgunluk ve Bitkinlik: Aniden ortaya çıkan ve dinlenerek geçmeyen aşırı yorgunluk hissi, kalp krizi belirtisi olabilir.
  • Can Sıkıntısı ve Bunalım: Kalp krizi, ruh halinizi de etkileyebilir ve nedensiz bir şekilde kendinizi mutsuz ve çökmüş hissetmenize neden olabilir.
  • Kas Ağrıları: Özellikle bacaklarda hissedilen ağrılar, kalp kriziyle bağlantılı olabilir.
  • Uyku Bozuklukları: Kalp krizi, uyku düzeninizi bozarak uykusuzluk veya uyku sırasında nefes darlığı gibi sorunlara yol açabilir.

Neden Sessiz Kalp Krizi Tehlikelidir?

  • Bu belirtiler, diğer sağlık sorunlarına benzeyebilir ve bu nedenle kalp krizi olduğu geç anlaşılabilir.
  • Erken teşhis edilmeyen kalp krizleri, kalpte kalıcı hasara neden olabilir.
  • Bazı durumlarda sessiz kalp krizi, ani ölüme neden olabilir.

Kalp Krizini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kalp hastalığı, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur. Ancak, kalp sağlığını destekleyen bir yaşam tarzı benimseyerek kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Kalp krizinini 7 sessiz belirtisini önlemek için yapışabilecekler: (4)

  1. Sigara içmek, kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Sigarayı bırakmak, kalp sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
  2. Hızlı yürüyüş, koşu veya yüzme gibi düzenli fiziksel aktiviteler, kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  3. Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir beslenme, kalbinizi koruyabilir. Doymuş ve trans yağlar, tuz ve şeker eklenmiş gıdaları sınırlayın.
  4. Kilolu veya obez olmak, kalp hastalığı riskini artırır. Sağlıklı bir kiloda kalmayı hedefleyin.
  5. Sürekli stres altında yaşamak, kalp sağlığınızı olumsuz etkiler. Meditasyon, yoga veya derin nefes alma gibi stres yönetimi tekniklerini uygulayabilirsiniz.
  6. Yeterli uyku uyumak, genel sağlık ve kalp sağlığı için önemlidir. Her gece 7-8 saat kaliteli uyku hedefleyin.
  7. Doktorunuzla düzenli kontroller, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet gibi kalp hastalığı risk faktörlerini belirlemenize ve yönetmenize yardımcı olur.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?

  • Acil bir kalp krizi durumunda 112’yi arayın. Kalp krizi belirtilerini görmezden gelmeyin. Eğer ambulans çağırmak mümkün değilse, birinin sizi en yakın hastaneye götürmesini sağlayın.
  • Eğer daha önce size reçete edildiyse aspirin alın. Aspirin, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur ve kalp krizinde kalp hasarını azaltabilir. Ancak, bir sağlık uzmanı bunu önerene kadar aspirin almayın.
  • Eğer kişi nabız atmıyorsa veya nefes almıyorsa, CPR’a (kalp masajı) başlayın. CPR konusunda eğitim aldıysanız, 30 kalp masajı yapıp iki kurtarma nefesi verin. Eğitimli değilseniz, sadece ellerle kalp masajı yapın. Bu, kişinin göğsüne sert ve hızlı bir şekilde baskı yapmanız anlamına gelir (dakikada 100-120 kez).
  • Eğer mevcutsa ve kişi bilinçsizse, otomatik dış defibrilatör (AED) kullanmak gerekebilir. İlk yardım ekipleri kalp ritmini düzeltmek için elektrik şoku verecektir. (5)

Kaynakça:

Senin Vitaminin Hangisi?

X