Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler
Alerjik öksürük, bağışıklık sisteminizin tehlikeli olmasa da tehlikeli olarak tanıdığı bir maddeyi (alerjen) soluduğunuzda meydana gelir. Öksürük genellikle kurudur, yani balgam çıkarmaz. Alerjinin bir belirtisi olarak öksürük görülür. Bu durum genellikle bir alerjene karşı bağışıklık sistemi tepkisinin bir parçası olarak gelişen solunum yollarındaki tahriş sonucudur. Peki alerjik öksürüğe ne iyi gelir ve sebepleri nelerdir?
Alerjik öksürüğe neden olabilecek yaygın tetikleyicilerden bazıları şunlardır:
- mevsimsel polen (saman nezlesi/alerjik rinit)
- küf sporları
- hayvan tüyü, idrarı veya tükürüğü
- toz ve toz akarları
Alerjiler hapşırmanıza, öksürmenize veya her ikisine birden neden olabilir. Bir antihistamin ilacı alerjik öksürüğe yardımcı olabilir. Eczanedeki bazı yeni nesil alerji ilaçlar uykunuzu getirmeyebilir. Ayrıca nefesinizin ıslık sesi gibi duyulduğu hırıltı da varsa astım sebepli öksürük yaşıyor da olabilirsiniz. Bu durumda doktorunuza danışmanız çok önemlidir.
Alerjik Öksürüğe Ne İyi Gelir? Doğal Çözümler
Alerjik öksürük normal gribal öksürüğe kıyasla ilaç tedavisine daha çok ihtiyaç duyabilir ancak yine de alerjik öksürüğe iyi gelen bazı evde tedavi yöntemleri mevcuttur.
Bal:
Bal, boğaz ağrısına iyi gelen geleneksel bir ilaçtır. 2 çay kaşığı kadar balı bitki çayı veya ılık su ve limonla karıştırabilirsiniz. Bal boğazı rahatlatır, limon suyu ise tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Botulizm riski nedeniyle 12 aydan küçük bebeklere bal vermemeyi unutmayın.
Probiyotikler:
Probiyotikler öksürüğü doğrudan gidermese de mide-bağırsak floranızı (bağırsaklarınızdaki bakteriler) dengelemeye yardımcı olurlar. Bu denge vücudun her yerinde bağışıklık sistemi fonksiyonunu destekler. Bazı çalışmalar probiyotiklerin üst solunum yolu enfeksiyonlarının sayısını azaltabileceğini öne sürmektedir.
Tuzlu Su Gargarası:
Tuzlu su ile gargara yapmak boğaz tahrişini hafifletebilir ve kalın balgamın gevşemesine yardımcı olabilir. Ilık suyu tuzla karıştırın ve günde birkaç kez gargara yapın.
Bitki Çayları:
Nane, zencefil, kaygan karaağaç, kekik, zerdeçal veya hatmi kökünden yapılan bitki çayları alerjik öksürüğe iyi gelir.
Alerjenlerden Nasıl Kaçınabiliriz?
Evinizdeki alerjenleri azaltmak için kilimlerinizi, halılarınızı ve döşemelerinizi düzenli olarak süpürün ve mümkünse yıkayın. Çarşaflarınızı sık sık değiştirin ve dışarıdan içeriye girdiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin. Bir hava temizleyici kullanmak, alerji semptomlarını şiddetlendirebilecek parçacıkları da filtreleyebilir ve alerjik öksürüğe iyi gelir.
Oda Buhar Makineleri ve Hava Temizleyicileri Kullanmak
Nemlendirici kullanmak veya duşta buhar solumak, tıkanıklığı gidermeye ve boğaz tahrişini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Yüksek kaliteli bir hava temizleyici makine, alerjik bir kişinin evindeki veya ofisindeki havadaki alerjenlerin ve tahriş edici maddelerin sayısının azaltılmasına yardımcı olabilir ve dolayısı ile temiz havalı ortam alerjik öksürüğe iyi gelir.
Sıcak Sıvılar Tüketmek
Bol miktarda ılık sıvı içerek öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz. Sıvı içmek, öksürüğün yaygın bir nedeni olan boğazınızdaki kuruluğun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca öksürüğü ve tıkanıklığı kolaylaştırabilen mukusun incelmesine de yardımcı olur.
Et suyu veya çay gibi sıcak sıvıları yudumlamak alerjik öksürüğe iyi gelebilir. Soğuk bir içecek tercih ediyorsanız su veya şekersiz çay gibi gazsız bir içecek tercih edin. Buz küplerini emmek de işe yarayabilir
Alerjik Öksürük İçin Reçeteli İlaçlar Almak
Burun spreyleri ve antihistaminikler üst solunum yollarını etkileyen alerjik öksürüğün hafifletilmesine yardımcı olabilir. Alt solunum yollarını etkileyen alerjik öksürüğü tedavi etmek için genellikle inhalerler tedaviler alerjik öksürüğe iyi gelir.
Alerji Öksürüğünüz İyileşmediğinde Ne Yapmalı?
Alerjilerden kaynaklanan öksürük genellikle sağlığınız için ciddi bir tehdit oluşturmaz ancak bu, alerjik öksürükle başa çıkmanın kolay olduğu anlamına da gelmez. Alerji belirtileri günlük yaşamınızı etkileyebilir ve hatta uyku kalitesini etkileyebilir.
Reçetesiz tedavilerle tedavi edilemeyen ve tetikleyicilerden kaçındığınız halde devam eden alerjik öksürüğünüz varsa sağlık uzmanınıza başvurun.
Alerjik öksürükle uğraşırken beslenmenize dikkat etmeniz önemlidir. Bazı gıdalar öksürük de dahil olmak üzere alerji semptomlarını şiddetlendirebilir. Dikkatli olmanız gereken bazı yiyecekler şunlardır:
Alerjik Öksürük İçin Kaçınmanız Gereken Gıdalar
Yiyeceklere verilen bireysel tepkilerin değişebileceğini unutmayın; bu nedenle vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemlemek önemlidir. Herhangi bir gıdanın alerji öksürüğünüzü kötüleştirdiğinden şüpheleniyorsanız, belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini görmek için onu birkaç gün beslenmenizden çıkarmayı deneyin.
- Süt, peynir ve diğer süt ürünleri bazen mukus üretimini ve boğaz tahrişini kötüleştirebilir. Süt ürünleri tüketimi ile öksürüğünüz arasında bir bağlantı fark ederseniz, bu ürünleri azaltmayı veya bunlardan kaçınmayı düşünün.
- Alerjisi olan bazı kişiler, buğday veya glüten içeren gıdaları tüketirken artan iltihaplanma yaşayabilir. Bunlara ekmek, makarna ve unlu mamuller dahildir.
- Soya bazlı ürünler bazı kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Soya soslarına, tofuya ve soya içeren işlenmiş gıdalara dikkat edin.
- Yer fıstığı, badem, ceviz ve diğer kuruyemişler alerjisi olan kişiler için sorun yaratabilir.
- Yumurtalar yaygın bir alerjendir. Alerjik öksürüğü artırdığından şüpheleniyorsanız, geçici olarak bunlardan kaçınmayı düşünün.
Alerjik Öksürük Tedavisi
Alerji öksürüğünüz şiddetliyse ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa, alerji uzmanı olarak bilinen bir uzmana yönlendirilebilirsiniz. Bir alerji uzmanı, hangi alerjenlere aşırı duyarlı olduğunuzu belirlemek için testler yapabilir.
Deri prick testi: Bu, bir reaksiyonun oluşup oluşmadığını görmek için cildinizin altına küçük miktarlarda şüpheli alerjenlerin konulmasını içerir.
Kan testleri: IgE’ye özgü kan testleri belirli alerjenlerle ilişkili antikorları tespit edebilir.
Bir alerji uzmanı ayrıca öksürüğünüzün alerjik rinit (saman nezlesi) veya astımla ilişkili olup olmadığını belirleyebilir ve belirtilerinizi hafifletmek için doğru tedaviyi bulmanıza yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/allergy-cough#home-treatment
https://www.verywellhealth.com/allergy-cough-5204689
https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-cough-remedies#prevention
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-natural-cough-remedies