Baş Dönmesi Durdurun. Baş Dönmesine İyi Gelen Öneriler
Baş dönmesi, baygınlık, sersemlik, zayıflık veya dengesizlik hissi gibi bir dizi hissi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Baş dönmesi, sizin veya çevrenizin döndüğü veya hareket ettiğine dair yanlış bir algı yarattığında buna vertigo denir. Sık baş dönmesi veya sürekli baş dönmesi hayatınızı önemli ölçüde etkileyebilirken, nadiren yaşamı tehdit eden bir duruma işaret eder. Baş dönmesinin tedavisi nedene ve belirtilerinize bağlıdır. Peki baş ağrısına ne iyi gelir?
Baş Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
- Sersemlik hissi
- Dönme veya yönelim bozukluğu
- Dengesiz hissetmek (dengeyi kaybedecekmişsiniz gibi)
- Yürürken bir şeye tutunmanız gerekiyormuş gibi bir his.
Bazen baş dönmesine aşağıdakiler eşlik eder:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Solgunluk
- Bilinç kaybı
Baş Dönmesinin Yaygın Nedenleri
Baş dönmesinin bazı yaygın nedenleri şunlardır:
İç Kulak Sorunları
Vertigo, iç kulaktan gelen sinyaller gözlerinizin ve duyu sinirlerinizin algıladığı sinyallerle tutarlı olmadığında ortaya çıkar. İyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV), yoğun ancak kısa süreli yanlış dönme veya hareket hissine neden olan böyle bir durumdur.
Ortostatik Hipotansiyon
Yatmaktan ayağa kalktığınızda ya da oturma veya yatmadan ayağa kalktığınızda kan basıncı düşer.
Anemi
Semptomlar yorgunluk ve nefes darlığını içerir.
Aritmiler ve Diğer Kalp Sorunları
Aritmi anormal kalp ritmidir ve baş dönmesine sebep olabilir.
Kaygı
Panik ataktaki kaygı durumu ve ruh hali baş dönmesine neden olabilir.
İlaç Yan Etkileri
Bazı ilaçlar baş dönmesine neden olabilir.
Tedavi ve Çözümler: Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?
Belirli yiyecekler ve besinler baş dönmesi semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
Yeterli Su Tüketmek
Dehidrasyon baş dönmesinin yaygın bir nedenidir. Eğer baş dönmesi durumunda yorgun hissediyor, susuzluk çekiyor ve idrarınızı daha az yapıyorsanız, daha çok su içmeyi deneyin ve baş dönmesine iyi gelecektir.
Zencefil
Zencefil, baş dönmesi semptomlarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda bulantıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir ve eş zamanlı olarak baş dönmesine iyi gelir.
Zencefili birçok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Taze veya toz zencefili diyetinize ekleyebilir, zencefil çayı içebilir veya zencefil takviyeleri alabilirsiniz.
C vitamini
Meniere hastalığına sahipseniz C vitamini tüketmek baş dönmesini azaltabilir. C vitamini açısından zengin yiyecekler şunlardır:
- portakal
- greyfurt
- çilek
- biber
E vitamini
E vitamini, kan damarlarınızın esnekliğini korumaya yardımcı olabilir. Bu dolaşım sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir ve baş dönmesine iyi gelebilir. E vitamini şu besinlerde bulunur:
- buğday tohumu
- tohumlar
- fındık
- kivi
- ıspanak
D vitamini
D vitamininin Vertigo- BPPV ataklarından sonra iyileşmenize yardımcı olabileceği gösterilmiştir.
Demir
Kan değerlerinize göre aneminiz varsa, daha fazla demir takviyesi almanız gerekebilir. Demir kırmızı et, tavuk, fasulye ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerde bulunur.
Baş Dönmesine İyi Gelen Tedaviler
Baş dönmesini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar genellikle temel nedeni tedavi etmeye odaklanır.
Örneğin, migrenle birlikte baş dönmesi veya vertigo yaşarsanız, genellikle önleyici migren ilaçları reçete edilir. Baş dönmesine neden olan anksiyete ataklarının şiddetini azaltmak için antianksiyete ilaçları da reçete edilebilir.
Baş dönmesi için kullanılan ilaçlar arasında şunlar bulunabilir:
- Kulak içinde sıvı birikimine neden olan Meniere hastalığı gibi durumların tedavisinde kullanılan idrar söktürücü ilaçlar
- Antihistaminikler ve antikolinerjikler, temel nedeni değil yalnızca baş dönmesini tedavi etmeye odaklanan az sayıdaki reçeteli ilaçlardır
- Reçetesiz antihistaminikler başka bir seçenektir.
Baş Dönmesine İyi Gelen Alternatif Öneriler
Baş dönmesine iyi gelen çözümler arasında bazı hayat tarzı değişiklikleri ve fizik tedavi veya psikoterapi gibi alternatifler de bulunmaktadır.
Yeterince dinlenme ve uzanma: Baş dönmesi yaşandığında rahat bir uzanma pozisyonu bulmak ve gözleri kapatmak rahatlama sağlayabilir. Dinlenmek vücudun dengeyi yeniden kazanmasına olanak tanır ve baş dönmesine iyi gelir.
Akupunktur: Akupunktur baş dönmesini hafifletmek için potansiyel bir tedavi seçeneğidir. Akupunktur vücuttaki belirli noktaları hedef alarak dengenin yeniden sağlanmasına ve baş dönmesinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Stresi azaltma ve yaşam tarzı düzenlemeleri: Stres seviyelerini en aza indirmek ve aşırı alkol ve tütün tüketiminden kaçınmak baş dönmesinin azaltılmasına katkıda bulunabilir. Meditasyon veya yoga gibi rahatlama tekniklerine katılmak baş dönmesine iyi gelebilir.
Düşük kan şekerini önlemek: Kan şekerinizin çok düşmesine izin vermeden meyve suyu veya herhangi şekerli bir şey yemek veya içmek baş dönmesi yaşamanızı önleyebilir.
Yol tutması sorununu çözmek: Baş dönmesinin yaygın sebeplerinden biri olan yol tutmasını geçirmek için bazı yöntemler mevccuttur.
- Bir arabanın ön koltuğuna veya otobüste mümkün olduğunca öne yakın bir yere oturun. Ufka bakın.
- Mümkün olduğunda pencere kenarındaki koltukları seçin.
- Eğer teknedeyseniz uzanın.
- Gözlerini kapatın.
- Susuz kalmamaya özen gösterin.
- Zencefil şekeri veya diğer pastil türlerini tüketin.
Yeterli uyku uyumak: Yeterli miktarda kaliteli uyku almak, baş dönmesini yönetmek de dahil olmak üzere genel ruh ve beden sağlığınız için önemlidir. Sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturmak ve dinlendirici bir gece uykusu uyumak baş dönmesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca baş dönmesini gidermek için kullanılabilecek terapötik yaklaşımlar da vardır:
Baş pozisyonu manevraları: Baş dönmesine neden olabilecek küçük kalsiyum kristallerinin iç kulakta yeniden konumlandırılması için Epley manevrası gibi teknikler kullanılabilir. Ancak bu fiziksel müdahaleye başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir.
Denge terapisi: Özellikle baş dönmesi iç kulak sorunlarıyla ilişkiliyse, vücudun harekete karşı toleransını geliştirmek ve dengeyi geliştirmek için özel egzersizler yapılabilir.
Psikoterapi: Baş dönmesi anksiyete bozukluğuyla ilişkili olan kişiler için psikoterapi, semptomların yönetilmesinde ve altta yatan psikolojik faktörlerin çözümlenmesinde fayda sağlayabilir.
Ancak kendi özel durumuna ve ihtiyaçlarınıza ve de altta yatan sorununuza göre en uygun yaşam tarzı değişikliklerini ve terapötik müdahaleleri belirlemek için doktorunuza danışmak önemlidir.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/treatments-for-dizziness#medications
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319026#lifestyle-changes