Saç Dökülmesi İçin Biotin Yeterli Mi?
Normalde her gün her insan doğal olarak saç teli kaybeder. Ancak, bazı dönemlerde saç fırçalarında, giysilerde, lavabo ve küvet giderlerinde alışılmadık derecede büyük miktarda saç bulabilirsiniz. Ayrıca saçınızın genel olarak inceldiğini, açık bölgenizin daha geniş olduğunu, saç çizginizin değiştiğini veya bir veya daha fazla kel alanın ortaya çıktığını da fark edebilirsiniz.
Saç dökülmesi, herkes için endişe verici bir durumdur ve genelde insanları hızlıca çözüm aramaya iter. Burada karşımıza çıkan biotin saç dökülmesi problemini önlemek ve saç sağlığını artırmak için sıklıkla kullanılan bir besin takviyesidir. Ancak, saç dökülmesi için yalnızca biotine odaklanmak yetersiz olabilir. İşte biotin ve saç dökülmesi hakkında bilmeniz gerekenler.
Biotin ve Saç Dökülmesi Arasındaki İlişki
Biotin, B vitaminlerinden biri olan vitamin H veya B7 olarak da bilinir. Vücut için esansiyel bir vitamindir ve genellikle saç, cilt ve tırnak sağlığı ile ilişkilendirilir. Biotin normal saçın korunmasına ve normal cildin korunmasına katkıda bulunur. (1)
Biotin, keratin (tırnak, cilt ve saç oluşumundan sorumlu bir protein) üretimine yardımcı olan önemli bir vitamindir. 2016 yılında yapılan bir çalışma da dahil olmak üzere bazı araştırmalar, biotin eksikliğinin saç dökülmesine yol açabileceğini göstermiştir. (2)
Bu durumda biyotin alımınızı artırmanın saçların daha iyi uzamasına yol açıp açmayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Ancak öncelikle saç büyümesini teşvik eden bir şey ile saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan bir şey arasında bir fark olduğunu bilmek önemlidir.
Biotinin kellik ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ancak çoğu saç dökülmesi yaşayan kişide proteinden fakir beslenme, vitamin ve mineral eksikliği ve aynı zamanda biotin içeren multivitaminlerin kullanımı ile iyileşme elde edilmiştir. (2) Bu da birden fazla vitamin ve mineralin saç sağlığı için gerekli olduğunu öne sürmektedir.
Saç Dökülmesinin Sebepleri
Saç dökülmesi, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. (3)
- Aile geçmişi ve kalıtım: Saç dökülmesinin en yaygın nedeni yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan kalıtsal bir durumdur. Bu kalıtsal durumlar genelde erkek tipi kellik ve kadın tipi kellik olarak adlandırılır.
- Hormonal değişiklikler ve tıbbi durumlar: Hamilelik, doğum, menopoz ve tiroid sorunlarına bağlı hormonal değişiklikler de dahil olmak üzere çeşitli koşullar kalıcı veya geçici saç dökülmesine neden olabilir. Bu da saç derisinin günde 200’den fazla saç kaybetmesine neden olur. Ağır hastalık, demir eksikliği anemisi, yetersiz beslenme veya ani kilo kaybı veya D vitamini eksikliği gibi olaylar genellikle fazla saç dökülmesinde hızlandırıcı etki yapar. Genellikle yaşanan tetikleyici bir olaydan iki ila dört ay sonra meydana gelen saç dökülmesi, altı ila dokuz ay içinde durur.
- İlaçlar ve takviyeler: Saç dökülmesi, büyük hastalıklar örneğin kanser tedavileri ya da depresyon tedavileri gibi ilaç kullanımı gerektiren hastalıkların ardından gerçekleşebilir.
- Stres: Pek çok insan, duygusal veya fiziksel olarak zor dönemlerden geçtikten sonra saçlarında genel bir incelme yaşar. Bu tip saç dökülmesi geçicidir.
- Saç modelleri ve saça uygulanan işlemler: Aşırı sıkı şekillendirme veya at kuyruğu gibi saç stilleri, saç dökülmesine neden olabilir. Saça yapılan sıcak uygulamalar da dökülme sebebi olabilir.
- Vitamin ve mineral eksikliği: Saç sağlığı için beslenme çok önemlidir. Saçlarınızın ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller ve proteinler sağlıklı bir diyetle alınmalıdır. Eğer depolarınız yeterli değilse ve beslenme ile bu açığı kapatamıyorsanız vitamin takviyeleri kullanmak gerekebilir.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Vitamin ve Minerallere İhtiyaç Duyarız?
Biotin tek başına saç dökülmesinde yeterli değildir. Saç dökülmesini önlemek veya azaltmak için biotin takviyesinin yanında çinko, selenyum, demir gibi diğer önemli vitamin ve mineralleri de uygun dozlarda almak gerekir. Selenyum ve çinko normal saçın korunmasına ve normal tırnakların korunmasına katkıda bulunur.(1)
Günümüzde gıda, vitamin ve mineral takviyeleri hakkındaki araştırmaların bir kısmı saç dökülmesi başta olmak üzere dermatolojik rahatsızlıkları önlemek veya tedavi etmek üzerine yapılıyor. Bu araştırmalarda görülüyor ki Androgenetik alopesi (AGA) ve telogen effluvium (TE) günümüzde yaygın görülen saç dökülmesi şekilleri. Çalışmalar, beslenmesinde düşük düzeyde D vitamini bulunan kişilerin, semptomlarını iyileştirebileceğini göstermekte. AGA veya TE hastasının demir düzeyi düşükse (kadınlarda daha sık görülür) takviye de önerilir. Demir eksikliği olan bu hastaların C vitamini alımlarının uygun olduğundan da emin olmaları gerekir. (4)
Saç Dökülmesi için Hangi Takviyeler Kullanılmalı?
Bu takviyeleri doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye edilir. Öte yandan, Perfectil besin takviyesi, saç, cilt ve tırnak sağlığına odaklı formule edilmiş 22 mikrobesin içerir. İçeriğindeki çinko, selenyum ve biotin normal saçın korunmasına katkıda bulunur. (1)
Ayrıca, Perfectil’in de içerdiği bakır, normal saç ve cilt pigmentasyonuna katkıda bulunur. (1)
Saç dökülmesi ile mücadele etmek istiyorsanız, sadece biotin kullanımına güvenmek yerine saç sağlığınızı etkileyen tüm faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Sağlıklı beslenme, uygun çeşitte ve dozda vitamin takviyesi kullanma, stresten uzak durma, uygun bakım ürünleri kullanma gibi adımlarla saçlarınızın daha güzel ve canlı görünmesini sağlayabilirsiniz. Doktorunuza danışarak, vücudunuzdaki vitamin değerlerini de gözden geçirerek bir multivitamin takviyesi kullanmak, saç, cilt ve tırnak sağlığınıza destek olabilir.
Ek olarak; saç derisini temiz tutmak ve başkalarıyla asla şapka, tarak veya fırça paylaşmamak, mantar enfeksiyonu sonucu saçınızı kaybetmeye karşı korunmanın en iyi yollarından ikisidir. Genetik sebepli kellik sonucu ortaya çıkan saç dökülmesi çoğu zaman ilaç kullanımıyla önlenebilmektedir. (5)
- 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
- https://health.clevelandclinic.org/is-biotin-as-good-as-advertised-for-your-hair-loss/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926#:~:text=It%20can%20be%20the%20result,most%20common%20cause%20of%20baldness.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
- https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z