Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir? 13 Öneri
Boğaz yanması, çeşitli nedenlere bağlı olabilen rahatsız edici bir semptomdur. Boğazınızın etrafında yanan ve kaşınan bir ağrı hissetmek çeşitli sebepler sonucu ortaya çıkar. Bu sebeplerden bazıları soğuk algınlığı, reflü hastalığı, sindirim sorunu veya boğaz enfeksiyonu gibi sebepler olabilir. Vücudunuzda herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadan durumu hafifletmeye yardımcı çözümleri de mevcuttur. Peki boğaz yanmasına ne iyi gelir?
Boğaz Yanması Neden Olur?
Reflü: Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), mide asidinin yemek borusuna geri akmasına ve boğazda yanma hissine neden olmasına neden olur.
Enfeksiyonlar: Strep boğaz veya solunum yolu enfeksiyonları gibi bazı enfeksiyonlar boğaz iltihabına ve rahatsızlığa neden olur.
Alerjiler: Polen, toz veya belirli gıdalar gibi çevresel faktörlere karşı alerjik reaksiyonlar boğazda tahrişe ve yanmaya neden olur.
Kuru Ortam: Kuru iç mekan havası, dehidrasyon veya ağızdan nefes almak boğazın aşırı derecede kurumasına ve yanma hissine neden olur.
Sigara içmek: Sigara içmek veya sigara dumanına maruz kalmak boğazı tahriş edebilir ve yanma hissini artırır.
Ağız Solunumu: Burundan nefes almak sağlıklı bir seçenektir. Burun yollarından geçerken solunan hava nemlenir ve boğazda yanma hissi oluşma riski düşer. Ağızdan nefes almak kuruluk ve boğaz yanmasına sebep olur.
Viral Enfeksiyonlar: Boğaz yanmasına yol açabilen viral hastalıklar arasında nezle, soğuk algınlığı, grip, öpücük hastalığı, kızamık, suçiçeği, koronavirüs ve krup bulunur.
Bakteriyel Enfeksiyonlar: Boğaz yanmasının nedenleri arasında bakteriyel enfeksiyonlar da yer alır. En çok karşılaşılan ise A grubu streptokokların neden olduğu bademcik şişmesi ile görülen bakteriyel enfeksiyonlardır.
Zayıf Bağışıklık Sistemi: Zayıf bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olmanıza neden olur. Bu nedenle, viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan daha fazla etkilenebilir ve dolayısıyla boğaz yanması gibi enfeksiyon belirtilerini daha sık ve şiddetli bir şekilde yaşayabilirsiniz.
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?
Boğaz yanmasına sebep olan hastalıklara göre iyi gelen çözümler değişir. Örneğin enfeksiyon sebebini yok etmek için ilaç kullanımı muhtemelen gerekecektir. Aşağıdaki öneriler boğaz yanmasına iyi gelir:
- Gece boğaz yanması için kafanızı yüksekte tutun: Uyurken başın düz bir pozisyonda olmasından dolayı mide içeriğinin daha kolay yemek borusuna geri kaçması sonucu boğaz yanması ortaya çıkabilir. Ayrıca, gece yemek yemek, yatarken fazla miktarda su içmek de gece boğaz yanmasını tetikler. Bu sebeple, gece boğaz yanmasını önlemek için yatmadan önce hafif bir öğün tüketmek ve yatarken başın yüksekte tutulması iyi olacaktır.
- Çok sıcak veya soğuk yiyecekler tüketmeyin: Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler boğazdaki tahrişi artırarak boğaz yanmasına neden olur. Bu nedenle, ılık besinler tüketmeye özen göstermek boğaz yanmasına iyi gelir. Ayrıca kolay yutulabilen besinleri tercih etmek, yutma zorluğu ve tahrişi azaltmada yardımcı olur.
- Sıvı Tüketmek: Bol miktarda su içmek ve kafein, alkol ve baharatlı yiyecekler gibi tahriş edici maddelerden kaçınmak boğaz yanmasını hafifletmeye yardımcı olur.
- Boğaz pastilleri veya spreyleri: Reçetesiz satılan boğaz pastilleri veya mentol veya benzokain gibi bileşenler içeren spreyler geçici bir rahatlama sağlar.
- Bal: Bal, boğazınızdaki yanma hissini hafifletmek için mükemmel bir çözümdür. Yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Balı doğrudan tüketebileceğiniz gibi ılık su veya bitki çayına karıştırarak da tüketmek boğaz yanmasına iyi gelir.
- Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Yarım çay kaşığı tuzu ılık suya karıştırıp gargara yapmak boğaz yanmasına iyi gelir.
- Sesinizi zorlamayın: Yüksek sesle konuşmak boğazdaki tahrişi daha da artırabileceğinden sesinizi fazla zorlamamaya özen gösterin.
- Bitki çaylarının faydalarından yararlanın: Boğazınızın rahatlamasına ve tahrişin giderilmesine yardımcı olan bitki çayları kullanın. İsterseniz çayınıza biraz bal ekleyerek etkisini artırabilirsiniz. Özellikle adaçayı ve ıhlamur, boğaz yanmasına iyi gelir ve diğer rahatsızlıklarınızı azaltmada yardımcı olur.
- Dinlenmeye önem verin: Boğaz yanmasının genellikle virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlardan kaynaklandığını unutmayın. Daha hızlı iyileşmek için dinlenmeye zaman ayırın ve uyku düzeninizi düzgün şekilde sürdürün. Böylece daha kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
- Zencefil: Zencefilin antiinflamatuar ve analjezik özellikleri vardır. Zencefil çayı yapabilir veya taze zencefil dilimlerini çiğneyebilirsiniz.
- Meyan Kökü: Meyan kökü doğal antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Meyan kökünü sıcak suda demlendirerek meyan kökü çayı yapabilirsiniz.
- Çorba: Sıcak çorbalar tahriş olmuş boğazı rahatlatarak rahatlama sağlar. Et sularını veya sebze bazlı çorbaları tercih ederek boğaz yanması hissini azaltabilirsiniz.
- Limon Suyu: Limon suyu ılık suyla karıştırılarak boğaz yanmasına iyi gelir ve bölgenin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, limondaki C vitamini de bağışıklık sisteminizi destekler.
Boğaz Yanmasına İyi Gelen Tedaviler:
Boğaz yanmasının nedeninin belirlenmesi önemlidir. Genellikle boğaz yanmasının nedeni bakteri veya virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıklarıdır.
Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde genellikle antibiyotik ve penisilin kullanılır. Kronik durumlarda ilaç tedavisi önemlidir. Ancak, çevresel faktörlere ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişen boğaz yanmalarında antibiyotik tedavisi önerilmez. Bu durumda, evde doğal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ayrıca, yaşam tarzında yapılan değişiklikler önemlidir. Sigara kullanımından kaynaklanan boğaz yanması varsa sigaranın azaltılması veya bırakılması boğaz yanmasına iyi gelecek kesin çözümlerdir. Yiyecek veya içeceklerin aşırı tüketimine bağlı olarak gelişen boğaz yanmasında, beslenme düzeninde değişiklik yapmak yeterli olabilir.
Bazı durumlarda boğaz yanması alerjik reaksiyonlara bağlı olur. Alerji testi yapılması sonucu alerjenlerin belirlenmesiyle, temasın kesilmesi boğaz yanmasını önleyebilir.
Kaynakça:
https://www.acibadem.com.tr/hayat/bogaz-yanmasina-ne-iyi-gelir
https://www.medicalpark.com.tr/bogaz-yanmasina-ne-iyi-gelir/hg-2405
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/12133/bogaz-yanmasina-ne-iyi-gelir-ve-nasil-gecer
https://www.healthline.com/health/burning-throat#faq
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326392#home-remedies