Vitabiotics

boyun düzleşmesi belirtileri

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Son yıllarda teknolojinin hayatın vazgeçilmez parçalarından biri olmasıyla birlikte görülme sıklığı artan boyun düzleşmesi, boynun kendine özgü kıvrımını yitirmesi sonucunda ortaya çıkar. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilen bu rahatsızlıkta insanların gittikçe hareketsizleşen yaşam tarzının da etkisi büyüktür. Omurganın doğal yapısının kıvrımlı oluşunun bozulması sonucu gelişen bu rahatsızlık, gündelik yaşantınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle boyun düzleşmesi belirtileri ve yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, hastalığa yakalanmadan önce veya sonra büyük avantaj sağlar.

Son derece hassas bir bölge olan boyunda bu problemi yaşayan kişilerin bir doktora başvurmaları tavsiye edilir. Uzmanlar boyun düzleşmesinin boyutunu ve hastanın fiziksel durumunu inceleyerek buna uygun bir tedavi yöntemi önerir. Boyun düzleşmesinin oluşumunda hareketsizliğin de etkili role sahip olmasından dolayı evde de uygulanabilecek bazı hareketler bulunur. Boyun düzleşmesine yakalanma ihtimalini azaltmak için uygulanabilecek bazı egzersizler mevcuttur. Günümüzde sıkça karşılaşılan bu rahatsızlıktan kurtulmak için siz de doktorunuzla görüşerek gerekli önlemleri uygulamaya hemen başlayabilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin eğri kıvrıma sahip yapısının çeşitli nedenlerden dolayı düzleşmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir insan vücudunda bel ve sırt bölgesindeki omurlar gibi, boyun bölgesinde yer alan omurların da biraz eğri ve kıvrımlı olması gerekir. Omurganın yapısındaki bu doğal eğrilik, vücudun dengelenmesi ve korunması için oldukça önemlidir. Boyun bölgesindeki omurların kıvrımları, kafanın ağırlığının rahat bir şekilde taşınmasını sağlar. Aynı zamanda leğen kemiğiyle de uyumlu bir şekilde hizalanan kıvrımlar, hareket kabiliyetinin artmasına da katkıda bulunur.[1]

Boyun düzleşmesi yaşayan hastalardaki boyun kıvrımın düzleşmesi, omurga üzerinde şiddetli bir baskı oluşturur. Bu baskının şiddeti, hastanın durumuna ve ilerleme seviyesine bağlı olarak şekillenir. En kısa sürede tedavi edilmesi gereken boyun düzleşmesinin ilerlemesi durumunda hissedilen rahatsızlık hissi artar ve hareket kabiliyeti olumsuz yönde etkilenir. Erken teşhisin önemli ölçüde fark yarattığı bu rahatsızlığı, doktorunuzun önerdiği egzersizler ve fizik tedavi uygulamalarıyla gidermek mümkündür. Boyundaki eğrinin ciddiyetine göre uygulanan tedavi yöntemleri, kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden bilinçsiz bir şekilde egzersiz yapılması tavsiye edilmez.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesinin oluşmasında birçok farklı neden rol oynayabilir. Boyundaki omurların kıvrımını kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biri, boynun uzun bir süre bozuk bir duruşta kalmasıdır. İş, eğitim, uyku gibi nedenlerden dolayı boyun bölgesi uzun süreler boyunca olmaması gereken bir pozisyonda kalabilir.[2] Boyun düzleşmesi görülmesinin nedenlerinden bir diğeri de yaşlanmaya bağlı oluşan, omurlar arasındaki disklerde dejenerasyondur. Hastalığın ciddiyeti de yaşın ilerlemesiyle doğru orantılı şekilde gelişebilir.

Boyun düzleşmesine neden olan durumlar arasında, doğuştan gelen bozukluklar da yer alır. Vücudun farklı bölgelerindeki kusurların yanı sıra boyun bölgesinde var olan rahatsızlıklar, zaman içerisinde boyun düzleşmesine yol açabilir. Boynun doğal kıvrımının bozulmasına sonradan edinilen hastalıklar da neden olabilir. Boynu etkileyen bölgelerdeki enfeksiyon veya tümör oluşumu gibi nedenler boyun düzleşmesine yol açabilir. Başka hastalıklara ek olarak araba kazası, düşme, yaralanma gibi durumların neden olduğu travmalar sonucu boyun düzleşmesi görülebilir. [3] Boyun düzleşmesinin tedavisinde hastalığın neden ortaya çıktığı belirleyici bir role sahiptir. 

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin anlaşılmasında göz önünde bulundurulan birden fazla belirti mevcuttur. Genel olarak rahatsızlığın başlarında hafif şiddette görülen boyun düzleşmesi belirtileri, zaman içerisinde etkisini artırır. Boyun düzleşmesi belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Boynun kıvrımlarının doğal yapısının bozulması durumunda boyun bölgesinde bir sertlik oluşabilir.[4] Kas ağrıları da boyun düzleşmesinin belirtileri arasında yer alır. 

Boyun düzleşmesi rahatsızlığının hangi aşamada olduğuna bağlı olarak hareket kabiliyetinde azalma da ortaya çıkabilir. Sonrasında baş ağrısı ve kas zayıflığına yol açan bu durum, boyun bölgesine yük binmiş gibi hisse neden olabilir. Hastalığın belirtileri arasında belirli bir noktadan sonra oluşabilen koordinasyon problemleri de yer alır. Farklı bir deyişle boynun rahat bir şekilde hareket ettirilememesi sonucunda koordinasyon bozukluğu görülebilir. Boyun bölgesindeki omurların bozulması diğer bölümleri de etkileyebilir. Bu durumun sonucunda omurga deformitesi ihtimali de mevcuttur. Ayrıca mesane ve bağırsaklarda kontrol sorunları da boyun düzleşmesinin bir sonucu olarak görülebilir.[5]

Boyun Düzleşmesi için Basit ve Etkili Yöntemler

Boyun düzleşmesinin tedavisinde bir ortopedi uzmanına danışılması ve önerilen yöntemlerin uygulanması gerekir. Tedavinin yanı sıra yaşam tarzının etkisinin büyük olduğu bu rahatsızlık için kendi kendinize uygulayabileceğiniz basit ve etkili yöntemler de mevcuttur. Doktorunuzun ve fizyoterapistinizin önerilerini dikkate almanız, tedavinin etkisinin artmasını sağlar. Boyun düzleşmesi için uygulanabilecek en basit yöntemlerden olan boyun dinlendirme, boyundaki omurların doğal konumunda olmasına yardımcı olur. Dinlenme sırasında boynu zorlayan hareketlerden kaçılması fayda sağlar.

Boyun düzleşmesi yaşayan kişiler için üretilen özel yastıkların sahip oldukları kontürler boynun düzgün bir şekilde konumlanmasına katkıda bulunur. Konumlandırmada yastığı kişisel kullanıma uygun hale getirmek için havlu veya özel boyun ruloları kullanılabilir. Boyun düzleşmesinden dolayı ağrı yaşayan kişiler için ise buz torbası uygulanması tavsiye edilir. Bu uygulama ağrının şiddetinin azalmasına yardımcı olur. Belirli durumlarda boyun bölgesine sıcak uygulaması da yapılabilir. Genel olarak boyun düzleşmesine karşı davranışlara, duruşa ve alışkanlıklara dikkat etmek gerekir.[6]


Kaynakça

Senin Vitaminin Hangisi?

X