Vitabiotics

Folat Düşüklüğü Neden Olur? Folat Eksikliği Sonuçları

Folat, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, tam tahıllar ve yumurta gibi birçok gıdada doğal olarak bulunur. Folik asit, folat içeriğini arttırmak için bazı gıdalara ve besin takviyelerine eklenen folatın sentetik şeklidir. Folat gıdalarla alınır ve vücutta gıda ile alamadığımız folik asite dönüşür. Folik asiti ise takviyeler yoluyla vücudumuza alabiliriz. Folat yani B9 vitamini, B6 ve B12 ile birlikte çalışır, takviye kullanımında dikkat edilmesi gerekir.

Semptomplar ve Riskler: Folat Düşüklüğü Nedir?

Folat düşüklüğü vücudun işlevlerini yerine getirmek için yeterli folata sahip olmadığı durumlarda ortaya çıkan bir durumdur. Dolayısıyla folat eksikliği, düşük sayıda kırmızı kan hücresi olan anemiye neden olabilir. Anemi, yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gibi semptomlara neden olabilir.

Pregnacare Serisi İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen şekilde 400 mcg Folik Asit içerir.

Genel semptomplar şöyledir:

·       Aşırı yorgunluk

·       Enerji eksikliği

·       Ağrılı ve kırmızı bir dil

·       Ağız ülseri

·       Kas güçsüzlüğü

·       Göz ile ilgili sorunlar

·       Hafif depresyon veya anksiyeteden demansa kadar değişebilen psikolojik sorunlar

·       Hafıza ile ilgili sorunlar. (2)

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği:

Folat eksikliğinin hamile kadınlar ve bebekleri için ciddi sonuçları olabilir. Folat, fetüsün beynini ve omuriliğini oluşturan yapı olan nöral tüpün gelişimi için çok önemlidir. Hamileliğin erken evrelerinde yeterli folat yoksa nöral tüp düzgün kapanmayabilir ve spina bifida ve anensefali gibi doğum kusurlarına neden olabilir. Bunlara nöral tüp defektleri (NTD) denir. (3)

Folik Asit Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Folik asit eksikliğinin ortaya çıkmasının en yaygın sebeplerinden biri yetersiz beslenmedir. Folat içeren doğal gıdaların tüketildiği veya folik asit ile zenginleştirilmiş beslenme şekli, folik asit eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Folik asit eksikliğinin diğer nedenleri şunlardır: (4)

  • Sindirim sistemi hastalıkları: Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, folik asidin emilimini engelleyerek kana karışmasını zorlaştırır.
  • Aşırı alkol tüketimi: Fazla alkol tüketen insanlar yeterli miktarda folik asit alamazlar ve folik asit eksikliği yaşayabilirler.
  • Meyve ve sebzelerin aşırı pişirilmesi: Meyve ve sebzeleri fazla ısıya maruz bırakmak, doğal folat içeriğinin yok olmasına neden olabilir.
  • Hemolitik anemi: Kırmızı kan hücrelerinin hızla yok edilip yeterince yenilenemediği bir kan bozukluğu olan hemolitik anemi, folik asit eksikliğinin bir nedenidir.
  • Bazı ilaçlar: Bazı nöbet önleyici ilaçlar ve ülseratif kolit ilaçları, folik asidin vücut tarafından uygun şekilde emilmesini engelleyebilir.
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında, folik asit fetüsün hücre gelişiminde önemli bir rol oynadığı için folik asit ihtiyacı artar.

Folatı Neden Günlük Beslenmemizle Almalıyız?

Folat vücudun ihtiyaç duyduğu önemli bir besin maddesidir. Folat sağlık ve refah için önemli bir besindir. DNA sentezinde, kırmızı kan hücresi üretiminde ve fetal gelişimde hayati bir rol oynar. Folat normal amino asit sentezine  ve normal kan oluşumuna katkıda bulunur. (1)

Folat eksikliği anemiye ve nöral tüp defektlerine yol açarak sağlık ve yaşam kalitesi açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. Folat eksikliğini önlemek için folat açısından zengin gıdaları içeren dengeli bir beslenme ve doktorun önerdiği şekilde folat takviyesi almak önemlidir.

Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Çünkü düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. (1)

Folat Nelerde Bulunur?

  • Ispanak, kuşkonmaz, brüksel lahanası, brokoli, marul vb. yeşil yapraklı sebzeler,
  • Portakal, portakal suyu, muz, kavun, çilek vb. taze meyveler ve meyve suları,
  • Fındık, yer fıstığı, ay çekirdeği, ceviz vb. sert kabuklu yemişler,
  • Fasulye, bezelye, börülce vb. baklagiller,
  • Yumurta,
  • Buğday tohumu ve deniz ürünleri,
  • Kırmızı et, ciğer ve böbrek gibi sakatatlar

Folat İçeren Vitamin Takviyeleri Nelerdir?

Takviye seçerken ihtiyacımıza özel olarak seçmeye ve vücut için gerekli vitamin mineralleri içermesine dikkat etmeliyiz. Folat yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan bir mikrobesindir. Yaşam boyu ihtiyaçlarınıza özel vitaminlerle folat alabilirsiniz.

Folat eksikliğini ve komplikasyonlarını önlemek için yetişkinlerin gıdalardan veya takviyelerden günde 400 mikrogram (mcg) folat tüketmesi önerilir. Hamile kadınların bebeklerinde NTD riskini azaltmak için günde 400 mcg folat tüketmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan veya hamile kalma potansiyeli olan kadınların, hamile kalmadan önce ve hamileliğin ilk üç ayında günlük 400 mcg folik asit alması gerekir. (5)

Folat takviyeleri farklı formlarda ve dozajlarda mevcuttur. En yaygın şekli vücut tarafından kolayca emilen folik asittir.

Pregnacare serisi, gebelik döneminde sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu 19 farklı vitamin ve minerallare ek, önerilen folik asit miktarını içerir. Hamilelik dönemine özel formule edilmiştir ve içeriğindeki Vitamin B6 ve B12 normal kırmızı kan hücreleri oluşumuna katkıda bulunurken; folik asit, Vitamin B12, D, Çinko, ve Demir’in hücre bölünmesinde görevi vardır. (1)

Wellwoman besin takviyesi serisi, farklı yaşlara özgü değişen folat ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiştir. Wellwoman® Original, kadınlara özel olarak tasarlanmış bir geniş kapsamlı mikrobesin takviyesidir. Formülasyonunu, kadınların regl dönemindeki kan kaybı nedeniyle erkeklere göre daha fazla demire ihtiyaç duyduğu göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Ayrıca, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin maddeleri sağlamak için özel olarak geliştirilmiştir. Plansız gebeliklerde folik asit eksikliği yaşamamak adına günlük multivitamininizde folik asit olması önemlidir.

Feroglobin® Capsules, demir ve kofaktörlerinin bir arada bulunduğu bir takviyedir. Demir, kan için tek önemli besin değildir. Bu nedenle, ideal miktarda demirin yanı sıra folik asit, çinko, bakır, B6 ve B12 ve folat eksikliğini gidermeye yardımcı olur.

Kaynakça

Senin Vitaminin Hangisi?

X