İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon olan idrar yolu enfeksiyonu; üretradan mesaneye doğru ilerlerler. Genellikle kişinin kendi dışkısından oluşan E.coli bakterileri sebebiyle enfeksiyona sebep olur.
İdrar yollarında ortaya çıkan, böbreklerden ve üreterlerden mesaneye doğru idrar yollarını izleyen bir tür iltihaptır.
Mesanede ortaya çıkan iltihap “sistit” olarak adlandırılmaktadır. Sistit, alt idrar yolları enfeksiyonun en çok görülen şeklidir. Alt idrar yollarında meydana gelen iltihaplar genellikle zararsızdır.
Üst idrar yollarında meydana gelen iltihaplar daha tehlikelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri;
- Sık idrara çıkma
- İdrarda yanma ya da ağrı
- İdrarda kan
- Kötü kokulu idrar
- Alt karın bölgesinde ağrı
Üst idrar yollarında meydana gelen tehlikeli enfeksiyonun belirtileri;
- Böbrekte hassasiyet
- Ateş
- Kusma / Bulantı
- Halsizlik
- Yan ağrısı
Her yaştan, her gruptan insanları etkileyebilse de bazı gruplar daha büyük risk altındadır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu En Çok Kimlerde Görülür?
Kadınların vücudundaki üretra, erkeklere kıyasla daha kısadır ve anüse daha yakındır. Ayrıca kadınlarda östrojen hormonu yaş ilerledikçe azalır. Bu da idrar yolunun kenarlarının kurumasına ve incelmesine sebep olur. Mukoza zarının daha az asitli hale gelerek enfeksiyonlarla savaşması azalır. Yani, kadınlarda menopoz döneminde östrojen hormonu azalmasıyla idrar yolu enfeksiyonu riski artar.
Çocuklarda da sık görülmektedir. Bu sebeple erken teşhis ve tedavisi yapılmayan hasta çocuklarda ileride böbrek yetmezliği ve hipertansiyon görülebilmektedir. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse o kadar risk altındadır.
Normalde, idrar mikrop içermez. Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu etkileri bağırsak kökenli E. Coli bakterileridir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında kadınlarda ve çocuklarda görülme olasılığı çok daha yüksektir.
Kadınlar ve çocuklar doktorlarına danışarak antibiyotik tedavisine alternatif olabilecek bu gibi yöntemleri uygulayabilir. Bunun yanı sıra, Cranberry besin takviyesinin mucizevi bir şekilde idrar yolları enfeksiyonunun önlenmesine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır.
İdrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Önlenebilir?
İdrar Yolu Enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu, jenital (genital) bölgeyi temiz tutmaktır. Bunun yanı sıra bol bol su içmek böbrekler için çok önemli olmakla birlikte idrar yolları enfeksiyonunu önlemede önemli rol oynar.
Peki yediğimiz besinler idrar yolları enfeksiyonunu önlemede etkili midir?
Çok güçlü bir antioksidan olmasıyla birlikte içerdiği bazı özelliklere sahip proantosiyanidin bulunduran Kızılcık, idrar yolları enfeksiyonunu önlemede çok önemli bir rol oynadığını biliyor muydunuz?
Cranberry Meyvesinin İdrar Yolu Enfeksiyonundaki Yeri
Kızılcık tüketimi, idrar asit seviyesini arttırarak idrar yolları enfeksiyonunu önler. Aynı zamanda kızılcıkta bulunan proantosiyanin idrar yolları enfeksiyonuna yol açan E. Coli bakterilerini yok ettiği kanıtlanmıştır.
Kızılcıktaki besinler, bakterilerin (E. Coli) yapısını değiştirerek idrar yoluna ve mesaneye yapışmamasında rol oynar.
Referanslar:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19441868/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/cranberries-for-uti-protection