Hamile Kadınlar İçin Doğru Beslenme
Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamak, sağlıklı yaşam için son derece önemlidir. Bununla birlikte, hamile kadınlar için doğru beslenme sağlanması, sadece sağlıklı bir hamilelik için değildir. Aynı zamanda annenin süreç boyunca sağlıklı, rahat ve güçlü kalmaya devam etmesini sağlamak için önemlidir. İnsan vücudunun süreç boyunca geçirdiği birçok değişiklik göstermektedir. Bu dönemdeki diyet planı gerekli olan her bir özel besin maddesini hesaba katmalıdır.
Hamilelik öncesi dönemde, kadınların özellikle ilk üç aylık dönemden sonra diyetlerinde genellikle 300 ekstra kalori almaları gerekir.
Bununla birlikte, Vitabiotics Ltd. Başkan yardımcısı Ecz. Dr. Rohit Shelatkar’ın verdiği bilgilerle diyetin sağlıklı ve dengeli olması adına aşağıda verilen besinler açısından zengin olması gerekir:
Çinko
Çinko, hormon üretimi ve dengesi için son derece önemlidir. Eksikliği vücutta fazla bakıra neden olabilir. Bu, progesteron seviyelerini düşürerek doğurganlığı ciddi şekilde etkiler. Et ve kabuklu deniz ürünleri harika çinko kaynaklarıdır. Bu yüzden vejeteryanlar ve veganlar, genellikle çinkonun bağlanması için gerekli olan protein bakımından düşüktür. Diyetleri yoluyla gerekli miktarda çinkoyu aldıklarından özellikle emin olmalıdırlar. Nohut, mercimek ve fasulye gibi baklagiller, tohumlar ve yemişler ile birlikte harika alternatif çinko kaynaklarıdır.
Folik Asit
Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar her gün, fındık, fasulye, turunçgiller, yapraklı sebzeler, zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar ve belirli vitamin takviyelerinde bulunan 0,4 mg folik aside ihtiyaç duyar. Folik asit, beyin ve omurilikte doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Nöral tüp kusur risklerinin en yüksek olduğu gebe kaldıktan sonraki ilk 28 gün boyunca da son derece gereklidir.
Demir
Sağlıklı bir demir alımına sahip olmak, hamilelik sırasında fetüsün ihtiyaçları için vücutta demir depoları oluşturmaya yardımcı olur. Etler, kümes hayvanları, balık, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengindir. Hamilelik öncesi diyete dahil edilmelidir.
B12 Vitamini
B12 vitamini, bebeklerde nöral tüp ve diğer nörolojik kusurların önlenmesinde son derece önemlidir. Hamile kadınların günde 2.8 mikrograma (mcg) kadar B12 almaları önerilmektedir. Bu vitaminin en iyi kaynakları balık, et, kümes hayvanları, yumurta ve diğer süt ürünleridir. Ek olarak, diyetinize bir B-12 vitamini takviyesi eklemek de faydalıdır.
Hamilelik sonrası dönemde, anne emziren annenin beslenme ihtiyaçları özellikle daha yüksektir. Ancak sağlıklı, besin açısından zengin, dengeli beslenme, annenin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Hamilelik sonrası baskılarla mücadele etmek için her zaman bir zorunluluktur:
- Hamilelik sırasında ve sonrasında kaybedilen kalsiyum yönünden zengin besinler sağlıklı miktarlarda tüketilmelidir. Bunlar arasında süt, peynir ve diğer süt ürünleri veya veganlar için tofu, soya fasulyesi ve soya bazlı içecekler ile brokoli, lahana ve bamya gibi kalsiyum yönünden zengin sebzeler bulunmaktadır. Ek olarak, protein ve demir açısından zengin besinler, hamilelik öncesinde ve sırasında kaybedilen vücut besinlerini geri kazanmaya yardımcı olmak için de gereklidir.
Buna ek olarak, anneler, anne sütü için mükemmel bir DHA kaynağı oldukları için hamilelik sonrası dönemde de omega-3 yağ asitleri yönünden zengin besinler tüketmelidir. Somon, uskumru, ton balığı, ringa balığı ve sardalya dahil olmak üzere bu besin maddelerinin en iyi kaynağı balıktır. Keten tohumu, chia tohumu, ceviz ve soya fasulyesi yağı da yeterli miktarda omega-3 içerir.