Vitabiotics

Kas Ağrısı Neden Olur

Kas Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kaslar, vücudun hareket etmesini sağlayan en temel yapılardır. Vücudun her bölgesinde yer alan özel kas grupları, bölgesel hareketi sağlar. Son derece önemli işlevleri bulunan kaslarda çeşitli nedenlerden dolayı ağrılar meydana gelebilir. Bu ağrılar kimi zaman özel kas gruplarında olurken kimi zaman vücut geneline yayılacak şekilde gerçekleşebilir. Sıklıkla karşılaşılan sorulardan bir tanesi olan kas ağrısı neden olur için verilebilecek pek çok yanıt mevcuttur. Bu yanıtlar kişilerin genel sağlık durumuna ve ağrının görüldüğü kas gruplarına göre farklılık gösterir. 

Kas ağrıları yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da görülebilir. Vücudun her noktasında görülebilen kas ağrılarından neredeyse herkes hayatının en azından bir bölümünde şikayetçi olur. Kas ağrılarının şiddeti ve devam etme süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ortaya çıkan kas ağrılarının büyük bir bölümü endişe edilecek bir durumu işaret etmez ve bu durumların medikal ve pratik çözümleri mevcuttur. Bununla birlikte bazı kas ağrıları altta yatan başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Olumsuz bir durumla karşılaşmamak için kas ağrılarına sahip kişilerin en kısa sürede bir hekime danışması ve sorunu önerilen yöntemlerle çözmesi tavsiye edilir. 

Kas Ağrısı Nedir?

Günlük hayatta birçok kişinin yaşadığı kas ağrısı, vücudun hareket etmesini sağlayan kas gruplarında çeşitli nedenlerden dolayı oluşan, yanma ve sızıya benzeyen bir histir.[1] Kas ağrıları gün içerisinde yapılan ani bir hareket, zorlanma veya farklı bir hastalıktan kaynaklı olabilir. Ancak genel olarak birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Ağrıların şiddeti ve uzunluğu kas ağrısına neden olan etkene göre farklılık gösterir. Bazı vakalarda kas ağrıları kronikleşebilir. Sürekli hale gelen kas ağrıları, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Kas ağrısı, rahatsızlığın kaynağına ve şiddetine bağlı olarak kişiyi, fiziksel ve psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkileyebilir. Yaşam konforunu direkt olarak etkileyen kas ağrıları, tüm vücutta görülebilir. Vücudun tek bir noktasında ortaya çıkan ağrılara ek olarak aynı anda birden fazla kas grubu da ağrı hissettirebilir. Ağrı duyulan kaslarda güç kaybı oluşabilir.. Ayrıca kasların yeteri seviyede kullanılmaması da ağrıların oluşmasına yol açabilir. Kas ağrılarının, çeşitli kas hastalıklarının habercisi olma ihtimali de mevcuttur. 

Kas Ağrısı Neden Olur?

Kas ağrısı şikayetinin birçok sebebi olmakla birlikte bu ağrılara genel olarak kasların zorlanması veya yaralanmalar neden olur. Kas gruplarının aşırı kullanılması, kasların sertleşmesine ve gerilmesine yol açabilir. Bu tarz durumlara düşmeye bağlı travma ve koşu sırasında burkulma gibi örnekler verilebilir. Kas ağrısı nedenlerinden bir diğeri de enfeksiyonlardır. Kaslarda ağrı veya sızı görülmesi, soğuk algınlığı, nezle gibi enfeksiyonlardan kaynaklanabilir.[2]

Kas ağrılarının görülmesinde etkili olan nedenlerden bir tanesi de strestir. Birçok farklı hastalığa neden olan stres, vücudun gerilmesine yol açar. Bu gerginlik kasların da gerilmesine neden olarak ağrıya karşı kişiyi hassaslaştıran hormonların salgılanmasına etki edebilir. Yoğun bir iş veya okul gününün ardından vücutta ağrı hissedilmesinin nedenlerinden biri de bu durumdur. Kas ağrılarının nedenleri arasında kasların güçsüzleşmesi de bulunur. Dengesiz beslenmek kas ağrılarına neden olabilir. Kas ağrıları kimi zaman ise altta yatan başka hastalıklardan kaynaklanır. Sıklıkla merak edilen “Kas ağrısı neden olur?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.

Kas Ağrıları Belirtileri Nelerdir ve Nelere Yol Açar?

Kas ağrısı belirtileri genellikle problem olan kasta hissedilen sızı ile ortaya çıkar. Kas ağrısı belirtilerinden biri de kaslarda güçsüzlük oluşumudur.[3] Kas ağrıları belirtileri arasında oturup kalkarken zorlama da yer alır. Günlük hayatı olumsuz etkileyen kas ağrıları, tüm vücutta olduğu gibi omuz ve boyun bölgesinde de gerilmelere neden olur.

Kas incinmesinin neden olduğu ağrılarda şişme oluşabilir. Bu ağrı, incinmenin yaşandığı anda ya da istirahat sırasında ortaya çıkabilir. Kas ağrılarının belirtilerinden bir diğeri ise kas gruplarında oluşan kramplardır. Doku gerginliğiyle birlikte oluşan kramplar, belli bir süre boyunca hissedilen gerginliğin yanı sıra ağrı hissine de neden olabilir. Kas ağrıları, kas dokularında meydana gelen gerilme veya zorlanmanın şekline göre farklı şiddette olabilir. Bu nedenle çok kas ağrıları dikkate alınmalı, istirahat ile geçmeyen ağrıların tedavisi için hekime başvurulmalıdır.

Kas Ağrısı Yaşayan İnsanlara Ne Önerilir?

Kas ağrısı yaşayan kişilerin evde uygulayabileceği tedavi yöntemleri, ağrının hangi kas grubunda olduğuna ve şiddetine göre farklılık gösterir. Kas ağrılarının büyük bir bölümü, yaklaşık bir hafta içerisinde geçse de bu süreyi azaltmak mümkündür. Uzun süre devam eden ya da şiddetli kas ağrılarında bir hekime danışılması önerilir. Kas ağrılarını gidermede ve önlemede, dengeli beslenmek ve dinlenmek etkin rol oynar. Vitamin ve mineral eksikliğinin de neden olduğu ağrılara karşı, protein bakımından zengin besinler tüketmek kas ağrılarından kurtulmanıza katkı sağlayabilir. Kas ağrısı yaşayan kişiler için kas gevşetici ilaç ve kremler de hekim tarafından önerilebilir. Hızlı bir şekilde etki eden bu ilaçların kullanımında doktorun önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır. 

Kas ağrısı yaşayan kişilere önerilen yöntemler arasında ısı uygulamak da yer alır. Sıcak uygulanan bölgedeki kasların yumuşamasını sağlayan bu yöntem, ağrıların hafiflemesine katkıda bulunur.[4 ]Kas ağrılarının çok şiddetli olmadığı durumlarda masaj yaptırmak da fayda sağlayabilir.


[1] https://www.nhs.uk/conditions/fibromyalgia/symptoms/

[2] https://medlineplus.gov/ency/article/003178.htm

[3] hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/myalgia

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329173/

Senin Vitaminin Hangisi?

X