Vitabiotics

kollajen

Kollajen Kullanmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Kollajen, vücudun doğal olarak ürettiği bir proteindir. Vücuttaki bütün proteinlerin ortalama üçte birini oluşturur. Sağlıklı eklemler için çok önemlidir. Kırışıklıkları azaltmak için de cildi olabildiğince elastik tutmaktadır. Bu nedenle takviyeleri popülerdir. Ancak kollajen nasıl alınırsa alınsın, bilinen ve güvenilir markalardan alınması çok büyük önem taşımaktadır.

Kollajen kelimesi, “yapıştırıcı” anlamındaki Yunanca “kólla” kelimesinden gelmektedir. Kollajenin güçlü lifleri, vücuttaki kas, kemik, tendon, bağ, organ ve cilt gibi organelleri bir arada tutmak için yapıştırıcı gibi çalışır. Ayrıca insan vücudunda, farklı görevleri olan 16 tür kollajen proteini bulunmaktadır. Birçoğu Tip I, II veya III’tür. Tip I deri, kemikler, tendonlar ve bağları oluşturmaktadır. Tip II,kemikler arasındaki, kulaklar ve burundaki esnek doku olan kıkırdakları üretmeye yardımcı olmaktadır. Tip III ise kaslar ve kan damarlarının oluşmasında rol oynamaktadır. Yaş ilerledikçe vücut daha az kollajen üretmektedir. Zamanın yanı sıra güneş ışığı, şeker ve sigara da kollajen seviyesini düşürmektedir. Sigara dumanında bulunan kimyasalların çoğu kollajene çok ciddi zararlar verebilmektedir. Bu sebeple cildin daha erken yaşlarda sarkması ve kırışmasına neden olabilmektedir.

Şeker ise liflerin çapraz bağlamasına sebep olabilmektedir. Bu durum, cildi zamanla daha az elastik hale getirebilmektedir. İnsan vücudunda anlık olarak üretilen kollajen miktarının ne kadar olduğu anlaşılmazsa bile, daha az ürettiğinin belirtisi olarak eklem ağrıları, sert tendonlar ya da bağlar gibi semptomlarla rahatlıkla ayırt etmek mümkündür. Üretim azaldıkça kaslar daha da zayıflar, kağıt gibi bir cilt oluşur. Kollajen takviyeleri almak bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Takviye ürünlerini kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Doğal Kollajen Kaynakları

Sağlıklı besinler vücudun kollajeni üretmesine yardımcı olur. Vücut kollajeni gıdalarda bulunan proteinlerin yapı taşları olan amino asitleri birleştirip doğal olarak üretmektedir. Bunun için, glisin ve prolin adı verilen amino asitler bir araya gelmektedir. Vücudun ayrıca ihtiyaç duyduğu mineraller de vardır.

  • Prolin: Yumurta beyazı, mandıra, lahana, mantar ve kuşkonmazda bulunur.
  • Glisin: Tavuk derisinde ve jelatinde ve protein açısından zengin diğer yiyeceklerde bulunur.
  • Çinko: Sığır eti, kuzu eti, domuz eti, kabuklu deniz ürünleri, nohut, mercimek, fasulye, süt, peynir ve çeşitli kuruyemiş ve tohumlarda vardır.
  • Bakır: Sakatat, kakao tozu, kaju, susam ve mercimekte bulunur.
  • Kemik Suyu: Kollajeni oluşturmaya yardımcı olan proteinler için bazı faydalı kaynaklar, tavuk, kırmızı et ve kemik suyu gibi gıdalardır. Marketlerde kemik suyu satın alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
  • Doğal Kollajen Kaynağı Vitaminler: C vitamini, vücudun kollajen öncüsü olan pro-kollajen üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla yeteri kadar vücuda C vitamini almak önemlidir. Greyfurt, portakal, limon ve misket limonu gibi turunçgiller C vitamini bakımından oldukça zengindirler. Ayrıca bu meyvelerin suyunu sıkıp içmek yerine lifleriyle birlikte tüketmeniz çok daha faydalıdır.

Kollajen Takviyesi

Birçok insan kollajen takviyesine yönelmektedir. Bu takviyeler genellikle tozdur, ancak ayrıca kapsüller ve sıvı takviyeleri de mevcuttur. Öncelikli olarak hangisini tercih etmek gerekir; takviye mi, vitaminlerden doğal yollarla destek mi? Kemik suyu gibi yiyecekler, vücudun hemen kullanabileceği biyolojik bir kollajen formu içermektedir, bu da onu takviyelerden üstün kılmaktadır. Kollajen açısından zengin yiyecekler veya üretimini artıran yiyecekler yemek, cilt için ihtiyaç olan yapı taşlarının (amino asitler) oluşmasına da yardımcı olabilmektedir. Dengeli bir beslenme programına uyulması durumunda, vücut muhtemelen ihtiyaçlar için yeterli miktarı üretir. Takviyeleri de genellikle güvenlidirler ve yan etkileri yoktur. On dört gram kollajen peptid (takviye) şunları içermektedir:

  • Kalori: 50
  • Protein: 12 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidratlar: 0 gram
  • Elyaf: 0 gram
  • Şeker: 0 gram

Aynı miktarda kollajen peptit ayrıca 29 miligram kalsiyum, 44.9 miligram sodyum ve 0.98 miligram potasyum içermektedir.

Kollajen Takviyelerinin Potansiyel Sağlık Faydaları

Vücudumuzun pek çok kritik parçasını oluşturduğundan, kollajen sadece yararlı olmakla kalmaz; aynı zamanda sağlığı korumak için de gereklidir. Bununla birlikte, takviyelerinin faydaları hala tartışılmaktadır. Nemli cildi korumaya ve osteoartrit ağrısını hafifletmeye yardımcı olduklarına dair makul kanıtlar olsa da, kan basıncını ve kan şekeri seviyelerini düşürmek gibi daha az anlaşılmış faydalar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Oral takviyelerinin, yaşlı insanlar için cilt hidrasyonu ve elastikiyet geliştirdiğini göstermiştir. Ayrıca kırışıklıkları azaltmaya da yardımcı olma ihtimali vardır.

  • Kalın saç: Daha fazla erkek kel kalırken, birçok kadın da yaşlandıkça saç dökülmesi veya incelmesi yaşamaktadır. Bir çalışmada, seyrelmiş saçları olan bir grup kadın, kollajeni günlük olarak alırken saçlarının miktarında, saç derisinin kaplamasında ve kalınlığında önemli artışlar olmuştur.
  • Sağlıklı Tırnaklar: Bazı insanların tırnakları diğerlerinden daha kolay kırılır ve hızlı uzamaz. Bir grup kadında yapılan bir çalışmada, sadece dört haftalık günlük kollajen takviyesinden sonra daha hızlı tırnak büyümesi ve daha az kırık tırnaklar görülmektedir.
  • Azalmış Osteoartrit Ağrısı: Diz osteoartriti olan kişiler için oral takviyeleri hafif bir ağrı kesici görevi görebilmekte ve eklem işlevini iyileştirebilmektedir. Bu gelişmeleri görmeniz yaklaşık üç ila beş aylık günlük tedavi süresi alabilmektedir.
  • Artan Kas Kütlesi: Peptit takviyeleri ve kuvvet antrenmanının bir kombinasyonu, potansiyel olarak kas kütlesini ve gücünü artırmaya yardımcı olabilmektedir.

Vitabiotics, vücudun kollajen ihtiyacında takviye edici ürünleri ile kişiye özel ihtiyaçları giderebilmektedir. Siz de cildinizin, kemik ve tırnaklarınızın daha sağlam olması için Vitabiotics takviye ürünlerini deneyebilirsiniz.

Kaynakça:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

Senin Vitaminin Hangisi?

X