Saç Vitamini ve Saç Uzaması
Saçları uzatmak söz konusu olduğunda devreye temel saç vitamini çeşitleri girer. Vücutta vitamin eksikliği söz konusu olduğunda dışarıdan ne kadar bakım uygularsanız uygulayın, sonuç almakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle saçlarınızı uzatırken hangi vitaminlere ihtiyacınız olduğunu ve nerelerden temin edebileceğinizi bilmeniz gerekir. Çünkü vücudunuzun diğer alanları gibi saçların da içeriden beslenmeye ihtiyacı vardır.
Saç Uzamasına Etki Eden Saç Vitamini Çeşitleri ve Kaynakları
Sürekli olarak gelişim gösteren saçlar tıpkı insan vücudu gibi kaloriye, elementlere ve saç vitaminlerine ihtiyaç duyar.(2) Sağlıklı saç gelişimi ve saçın kalitesi için beslenmenin yeterli ve dengeli olması önemlidir. Saç uzamasına etki eden problemlerin ortadan kalkabilmesi için kişinin birkaç ay tedavisini aksatmadan beslenmesine dikkat etmesi ya da vitamin desteği alması gerekebilir.(3) Sağlıkla ve hızla uzayan hacimli saçlar için beslenme alışkanlıklarınızı kontrol edebilirsiniz.
Saçları kökten uca destekleyen vitamin gruplarını öğrenerek geç uzayan, dökülen veya bakımsız olan saçlarınıza kolayca çözüm bulabilirsiniz. Yaş, genetik ve hormonal faktörlere göre de değişen saç uzamasını etkileyen en uygun kaynak, genel olarak mineral ve saç vitaminleridir.(1) Saçlarınızın uzamasını destekleyen vitaminleri öğrenerek sürece destek olmaya ne dersiniz?
A Vitamini
A vitaminin hücre özelleşmesinde görevi vardır.(4) Saç derisinin, köklerinin ve tellerinin gelişimi için sebuma, sebum oluşumu için ise A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini yönünden eksik diyet uygulayan bireylerde saç dökülmesi dahil pek çok problem görülebilir.(5) Tatlı patates, ıspanak, havuç, balkabağı ve lahana A vitaminine dönüşen beta-karoten bakımından zengindir. Günlük olarak tüketilmesi gereken A vitamini kaynakları süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal temelli gıdalardır.
Biotin
Saç konusunda belki de en sık adını duyduğunuz Biotin, B vitamini grubuna ait bir saç vitaminidir. Biotin normal saçın korunmasına katkıda bulunur.(6) Genel olarak B vitaminleri saç köklerine oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına katkıda bulunur.(7) Saçların uzamasında hayli etkili olan bu vitamini, badem, balık, deniz ürünleri, koyu yapraklı yeşillikler ve hayvansal gıdalardan alabilirsiniz. Yeni saçların çıkması ve uzamasının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için ihtiyaç duyulan biotini dışarıdan yeterince alamadığınız takdirde takviye olarak da alabilirsiniz.
C Vitamini
Saçlarınızın uzarken genç ve parlak kalmasında rolü olan kolajen oluşumuna C vitamini katkıda bulunur.(8) C vitamini eksikliği saçların yaşlanmasına ve hacmini kaybetmesine neden olabilir. Güçlü bir antioksidan olan C vitaminine, saç yapısının önemli bir parçası olan kolajen oluşumu için günlük olarak ihtiyaç duyulur. Çilek, domates, biber, maydanoz ve turunçgiller iyi bir C vitamini kaynağı olmakla birlikte C vitaminini vücudun üretmesi mümkün olmadığından takviye alımı gerekebilir.
E Vitamini
Saç bakımında önemli bir rolü olduğu düşünülen E vitamini; avokado, çekirdek, badem ve ceviz gibi besinlerden temin edilebilir. E vitamini kaynaklarını yeteri kadar tüketemediğiniz takdirde hücre yenilenmesi yavaşlayabilir. Dolayısıyla saç dökülmesi, geç uzaması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. E vitamini bakımından zengin gıdaları gün içinde tüketmeye özen göstermek saçların bakımlı görünmesi için hayli önemlidir.(9) Nemli, elektriklenmeyen, parlak görünen saçlar için E vitamini yönünden zengin bir beslenme planına sahip olmayı düşünebilirsiniz.
Saç Uzamasına Etki Eden Mineraller ve Kaynakları
Saç uzaması ile ilgili yaşanan problemlerde beslenme ve diyetin rolü hayli büyüktür. Sağlıkla parlayan, hacimli ve güçlü saçlara sahip olmanın sırrı yaşam alışkanlıklarınızda gizlidir. Sağlıklı bir saç telinin günde 0,35 mm uzadığı farz edilirse saçlarınız senede ortalama 12 cm kadar uzamaz ise saç minerali eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. Saç bakımında vitaminler kadar minerallerin de işlevi büyüktür.
Çinko
Vücudun kendi başına üretemediği çinko, saç ve saç hücresi için son derece önemlidir. Çinko, normal saçın korunmasına katkıda bulunur.(12) Saç dokusunun onarılması ve güçlenmesi aşamasında sizi destekleyecek olan bu minerali günlük olarak almak zor olabilir. Daha çok et ve balıkta bulunan çinko; kabak çekirdeği, ceviz ve kısmen bademden de karşılanabilir. Saçlarız azalmaya başladığında yahut sıklıkla döküldüğünde beslenme düzeninizi gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir.
Bakır
Bakır normal saç pigmentasyonuna katkıda bulunur.(10) Zeytin, fındık, ceviz, badem, brokoli, pancar, üzüm, pekmez, bal, fasulye ve bezelye gibi gıdalarda bulunan bakırın metabolizmaya katkısı büyüktür. Saç ve saç derisinin sağlığını iyileştiren etkileri ile saç rengi konusunda saçın yenilenme sürecinde yer alır.
Selenyum
35’ten fazla protein sentezi için vücuda fayda sağlayan selenyum; et, sebze, kuruyemiş gibi çeşitli gıdalarda bulunur. Selenyum normal saçın korunmasına katkıda bulunur.(11) E vitamini ile birlikte saçlara katkı sağlayan selenyum, saç yapısının korunmasına ve hücre çoğalmasına yardımcı olur.
Sağlıklı bir beslenme döngüsü için farklı besin gruplarını düzenli olarak tüketmeniz gerekir. A, B, C, E vitaminlerinin yanında bakır, selenyum, çinko gibi mineraller de saçın güçlenmesinde etkilidir.
Saçlarınızın geç uzaması, koparak dökülmesi veya cansızlığı bir problem olarak yaşamınızı etkiler. Saç beslenmesinin temel bakım besinleri olan saç vitamini çeşitlerini hekiminiz uygun gördüğü takdirde vitamin takviyesi yoluyla da alabilirsiniz. Böylece vitamin eksikliğine bağlı saç sorunlar azalmış olur.
Vitabiotics’in saç vitamini takviyelerinden yararlanarak saç uzaması konusunda sağlıklı çözümler bulabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Kaynakça:
(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
(4) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.
(5)https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-a/
(6) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.
(7)https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-b
(8)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/
(9)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827176/
(10) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.
(11) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.
(12) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.