Sinuzite Ne İyi Gelir? Sinüziti Geçirecek 8 Öneri
Sinüzit her yıl milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir durumdur. Bu hastalık, kafatasındaki hava dolu boşluklar olan sinüslerin iltihaplanıp enfeksiyon kapması sonucu ortaya çıkar. Sinüzite viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, alerjiler, burun polipleri, veya bağışıklık sistemi bozuklukları gibi çeşitli faktörler neden olur. Peki sinüzit belirtleri nelerdir, sinüzite ne iyi gelir?
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, yüzde ağrı veya baskı, baş ağrısı, ateş, öksürük, boğaz ağrısı, ağız kokusu ve koku veya tat duyusunun azalması gibi semptomlar sinüzit belirtileridir.
Sinüzit Çeşitleri Nelerdir?
Sinüzit çeşitleri, ne kadar süredir devam ettiğine (akut, subakut, kronik veya tekrarlayan) ve neyin neden olduğuna (bakteri, virüs veya mantar) bağlı olarak değişir.
Akut, subakut, kronik ve tekrarlayan sinüzit
- Akut sinüzit belirtileri (burun tıkanıklığı, akıntı, yüz ağrısı/basıncı ve koku alma duyusunda azalma), genellikle soğuk algınlığı gibi virüsler tarafından neden olan durumlar olup dört haftadan daha kısa sürer.
- Subakut sinüzit belirtileri 4 ila 12 hafta sürer.
- Kronik sinüzit belirtileri en az 12 hafta sürer. Genellikle bakteriler neden olur.
- Tekrarlayan akut sinüzit belirtileri yılda dört veya daha fazla kez geri gelir ve her seferinde iki haftadan daha kısa sürer.
Sinüzite Ne İyi Gelir?
Sinüziti iyi gelen ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olan birçok doğal çözüm de vardır. Bazıları şunlardır:
Burun kanallarınızı yıkayın
Burun yıkama, sinüslerdeki mukus ve kalıntıların bir salin solüsyonu kullanılarak temizlenmesi işlemidir. Bu işlem, iltihabı azaltmaya, enfeksiyonu temizlemeye ve nefes almayı iyileştirmeye yardımcı olabilir ve sinuzite iyi gelir. Nazal yıkamayı gerçekleştirmek için hazır satılan setleri, serum fizyolojik ve şırınga kullanabilirsiniz. Damıtılmış veya steril su kullandığınızdan emin olun. Bunu günde birkaç kez veya ihtiyaç duyduğunuzda yapabilirsiniz.
Buhar soluyun
Buhar terapisi burun kanallarını nemlendirmeye ve mukusun gevşemesine yardımcı olabilir. Bu tıkanıklığı ve şişliği hafifletir ve sinuzite iyi gelir. Sıcak bir duş alarak, buhar kabı kullanarak veya buhar makineleri kullanarak buharı soluyabilirsiniz. Etkisini arttırmak için okaliptüs, nane veya lavanta gibi bazı esansiyel yağları da ekleyebilirsiniz. Günde birkaç kez, 10 ila 15 dakika boyunca buharı solumak sinüzite iyi gelir.
Sinüslerini nemli tutun
Sinüslerinizi sulu tutmak basıncı hafifletmeye yardımcı olur ve sinuzite iyi gelir. Nemli kalabilen sinüsler için:
Geceleri burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olması için yatak odanızda bir oda nemi artırıcı buhar makinesi ile uyuyun. Mümkün değilse buz kalıbı ya da ıslak havlular ile nem yaratın.
Gün boyunca ve yatmadan önce doğal tuzlu burun spreyleri kullanın.
Tıkanıklığı ve şişmeyi hafifletmek için sıcak duş alın veya buhar kaseleri kullanın.
Bol miktarda sıvı tüketin
Yeterli su tüketmek genel sağlığınız ve bağışıklığınız için çok önemlidir. Bol miktarda sıvı içmek, toksinlerin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olacak ve sinutize iyi gelecektir. Ayrıca semptomlarınızı kötüleştirebilecek dehidrasyonu da önleyebilir. Gün boyunca su, meyve suyu, bitki çayı, et suyu veya çorba tüketebilirsiniz. Kafeinli veya alkollü içeceklerden kaçının çünkü bunlar sizi susuz bırakabilir ve sinüslerinizi tahriş edebilir.
Antiinflamatuar gıdalar tüketin
Antiinflamatuar özelliklere sahip gıdalar tüketmek inflamasyonu azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir. Bu yiyeceklerden bazıları meyveler (meyveler, turunçgiller, ananas gibi), sebzeler (yapraklı yeşillikler, brokoli, sarımsak gibi), kuruyemişler (badem, ceviz gibi), tohumlar (keten tohumu, chia tohumu gibi), baharatlar (zerdeçal, zencefil gibi) ve balık (somon, ton balığı). Süt ürünleri, gluten, şeker, işlenmiş gıdalar veya kızarmış gıdalar gibi alerjiyi veya iltihabı tetikleyebilecek gıdalar tüketmeyin.
Sıcak kompres kullanın
Yüzünüze sıcak kompres uygulamak, sinüzitin neden olduğu ağrıyı ve baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca sinüslerdeki kan dolaşımını ve drenajı da iyileştirebilir. Sıcak kompres yapmak için sıcak bir havlu, ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi kullanabilirsiniz. Günde birkaç kez 10 ila 15 dakika boyunca alnınıza, burnunuza, yanaklarınıza veya gözlerinize sıcak kompres uygulamak sinuzite iyi gelir.
Daha çok dinlenin
Vücudunuzun enfeksiyonla mücadele etmesi ve daha hızlı iyileşmesi için yeterince dinlenmek çok önemlidir. Böylece vücudunuzdaki stres ve iltihap da azalır. Her gece en az yedi ila sekiz saat uyumaya çalışın ve kendinizi yorgun hissediyorsanız gün içinde şekerleme yapın. Kendinizi daha iyi hissedene kadar yorucu aktivitelerden ve egzersizlerden kaçının.
Başınız yüksekte uyuyun
Başınız yüksekte uyumak, mukusun sinüslerinizde toplanıp daha fazla tıkanıklığa ve ağrıya neden olmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Başınızı göğüs seviyenizin üzerine kaldırmak için ekstra yastıklar kullanabilirsiniz. Bu yöntem, aynı zamanda nefes almanızı iyileştirir, geceleri horlamayı azaltır ve sinutize iyi gelir.
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Çoğu sinüzit vakası hafiftir ve iki ila üç hafta içinde kendiliğinden düzelir, ancak bazı vakalar tıbbi müdahale gerektirir. Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuzu görmelisiniz:
- Yüzünüzde veya kafanızda şiddetli veya kalıcı ağrı veya basınç
- Yüksek ateş veya üç günden fazla süren ateş
- Kötü kokan koyu, yeşil veya sarı burun akıntısı
- Görme sorunları veya göz çevresinde şişlik
- Boyun tutulması veya kafa karışıklığı
- Nefes darlığı veya göğüs ağrısı
Doktorunuz sinüzitinizi tedavi etmek için antibiyotikler, steroidler, antihistaminikler, veya ağrı kesiciler reçete edebilir. Ayrıca sinuzit nedenini ve ciddiyetini belirlemek için testler de yapabilirler.
Sintize iyi gelen bu önerileri deneyerek kendinizi daha iyi hissetmenize ve sinüs enfeksiyonundan daha hızlı iyileşmenize yardımcı olabilirsiniz. Ancak belirtileriniz şiddetliyse veya düzelmiyorsa mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalısınız.
Sinüzit Önlemenin Yolları
Sebebe bağlı olarak sinüs enfeksiyonlarına yakalanma riskinizi azaltmanın birkaç yolu vardır:
- Burnu düzenli temlemek; örneğin tuzlu su ile durulamak.
- Alerjileri önlemek. Buna ilaçlar, alerji aşıları ve bilinen alerji tetikleyicilerinden (toz, polen veya duman Burun spreyleri kullanmak.
- Bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltacak iyi el yıkama ve hijyen kurallarına uymak.
- Sigardan ve dumandan uzak durmak.
Kaynakça:
https://www.nhs.uk/conditions/sinusitis-sinus-infection/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-sinus-infection#moisture